Mobilen redder språktradisjonene

En ny undersøkelse viser at en av tre nordmenn skriver tekstmeldinger på dialekt. For de yngste er tallene enda høyere, hele to av tre nordmenn mellom 15 og 20 år smesser på dialekt.

Identitet

– SMS-kontakt er ofte personlig og knyttet til identitet. Vi skriver rett og slett som vi snakker, og liker å utrykke oss på en måte som bevarer særegenhetene våre. Hvis SMS kan hjelpe oss til å bevare mangfoldet i det norske språket, så er vi selvsagt glade for det, sier kommunikasjonsrådgiver i Netcom, Øyvind Vederhus.

Selv om dialektene blomstrer, har SMS-språket blitt beskyldt for å forsøple språket til den yngre delen av befolkningen. Språkrådets direktør Sylfest Lonheim er likevel positiv til kommunikasjonsformen.

– Tekstmeldingsspråket er kreativt og det er liten fare for at det truer dialektene eller påvirker språket negativt. Den språklige kortformen som SMS-meldinger representerer er ikke ny og har mange likhetstrekk med runeskrift som vi hadde for tusen år siden, sier han i en kommentar til undersøkelsen.

Geografiske forskjeller
Teksting på dialekt varierer med geografi. Kommer du fra Nord-Norge eller Vestlandet er du sannsynligvis en av dem som drar opp statistikken.

– I fylkene Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Finnmark og Nordland er dialekt på mobilen heller regelen enn unntaket. I den andre enden av skalaen finner vi Østlandet, anført av Oslo. Men her står kanskje sosiolektene sterkere, sier Vederhus.

Undersøkelsen ble gjennomført For Netcom av Perduco i mai 2007, blant et representativt utvalg på 1900 personer.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen