Mobilen og TV-en blir ett

Mobilen og TV-en blir ett

Snart kommer de første Android-mobilene som lar deg bruke TV-en som trådløs skjerm.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Mange mobiltelefoner har i dag mulighet for tilkobling til tv via en HDMI-kabel, slik at du kan vise samme skjermbilde på mobiltelefonen som på tv-en. Praktisk når du skal vise noe, eller spille et mobilspill direkte på tv-en.

I løpet av de nærmeste månedene kommer de første produktene med en ny standard som heter Wi-Fi Display, som lar deg gjøre dette trådløst. Eiere av Apple-dingser har riktignok hatt disse mulighetene en stund, forutsatt at man har en Apple TV-boks tilkoblet tv-en – men Wi-Fi Display tar det enda et skritt lenger. Og så er ikke teknologien forbeholdt bare Apple-menigheten.

Del innhold

Wi-Fi Display vil dukke opp i de første produktene i løpet av året, både i smarttelefoner, nettbrett og tv-er. To av de største produsentene av elektroniske brikker, TI og Qualcomm, støtter standarden – og produserer brikker som brukes i en stor del av de elektroniske duppedittene du og jeg omgir oss med til daglig.

Med en smarttelefon og en TV som begge har Wi-Fi Display, vil du både kunne se mobilbildet på TV-en, og kanskje etter hvert også kunne betjene selve tv-en fra mobiltelefonen. Den nye trådløsstandarden skal også kunne brukes til andre ting, som for eksempel du skal kunne se innhold på skjermen på mobiltelefonen og duplisere bildet på et nettbrett som befinner seg i nærheten. Praktisk når du vil vise noe til en venn, eller når du sitter i et møte og vil dele innhold med andre møtedeltakere.

Basert på Wi-Fi Direct

Wi-Fi Display-teknologien er basert på en annen forholdsvis ny teknologi for trådløs sammenkobling av elektroniske produkter; Wi-Fi Direct. Produkter som har Wi-Fi Display eller Wi-Fi Direct vil kunne overføre filer trådløst mellom hverandre med høy hastighet, uten at du behøver å koble deg opp mot et vanlig trådløst nettverksaksesspunkt. Wi-Fi Display oppretter en Wi-Fi Direct-forbindelse, koder skjerminnholdet med videokodeken H.264, og overfører et komprimert skjermbilde trådløst over en punkt-til-punkt trådløs nettverksforbindelse.

For at ikke uvedkommende skal kunne snappe opp overføringen, er den sikret ved hjelp av WPA2.

Wi-Fi Display opererer på 5 GHz-frekvensbåndet, som tilbyr opptil 24 ikke-overlappende kanaler, eller på 2,4 GHz-båndet som gir deg tre ikke-overlappende kanaler. Det skal ifølge Qualcomm gjøre overføringene forholdsvis lite utsatt for forstyrrelser utenfra – noe som er viktig ved overføring av innhold hvor det kan være et problem med for mye forsinkelser.

Alle Android-mobiler som benytter Qualcomms nye Snapdragon S4-brikke vil støtte Wi-Fi Display, men det vil ikke være aktivert på de første enhetene. Standarden skal etter planen godkjennes av Wi-Fi Alliance i andre kvartal, og så snart godkjenningen er klar vil eksisterende Snapdragon S4-produkter få Wi-Fi Display aktivert via en programvareoppdatering.

Les også: Slik fungerer nettbrettene i stua

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen