Mobilen kan gjøre deg døv

Det viser en rapport det vitenskapelige tidsskriftet British Journal of Cancer har publisert. Rapporten møter skepsis her hjemme.
 
Undersøkelsen hevder at langvarigmobilbruk, i ti år eller mer, kan føre til at vi utvikler den sjeldne hjernesykdommen akustikusneurinom som er en godartet svulst på hørselsnerven.

Nervene som styrer hørselen og balansen ligger veldig nært hverandre i hjernen, og selv om svulsten er godartet er det vanskelig å komme til for å fjerne den. Skulle man dermed få en slik svulst kan det både føre til tap av hørsel og dårlig balanseevne.

Norske forskere
Undersøkelsen er utført av en gruppe norske, svenske, danske, finske og britiske forskere. Hittil har mer enn 3000 friske og i underkant av 700 pasienter som lider av sykdommen har blitt undersøkt, og svulsten har utelukkende utviklet seg i det øret pasientene brukte mobilen med. 

 

Ettersom undersøkelsen er basert på intervjuer, understreker forskerne at de ikke er sikre på resultatene de har fått.

- Vi skal være ærlige og legge frem resultatene nå, slik at andre kan være med og tolke dem. Om vi hadde sittet på vår informasjon og ikke lagt den frem, kunne vi med god grunn bebreides senere, sier forskningssjef Jørgen H. Olsen i Kræftens Bekæmpelse til VG.

De har planer om å videreføre undersøkelsene, og også omfatte Tyskland slik at pasientgrunnlaget blir opptil en halv million mennesker.

 

Skeptisk

Professor og overlege Per Møller ved øre-nese-hals-avdelingen ved Haukeland universitetssykehus i Bergen tror ikke på tallene i studien, og mener grunnen til at flere tilfeller av den sjeldne sykdommen oppdages er bedrede diagnostiske verktøy.


- I Norge har vi aldri vært på sporet av en slik utvikling, og vi sitter på et stor tallmateriale, sier han til VG.

Han mener det er spekulativt å hevde at mobiltelefoner direkte kan føre til svulst på hørselsnerven.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen