Mobilen kan gi deg hodepine

Mobilen kan gi deg hodepine

Flere studier har vist at mobilstråling påvirker menneskers hjernebølgemønster. Allerede i 2005 skrev vi om denne effekten, men nå har det kommet nok et studie som dokumenterer dette.  

Les mer:

-Mobilen påvirker hjernebølgene
- Mobilen gjør deg søvnløs
- Mobile bivirkninger

Svensk undersøkelse
Tidligere har forskere pekt på sammenhenger mellom mobilbruk og stress, søvnvansker, hodepine og depresjoner. Ikke bare på grunn av at mange sender SMS midt på natten , men også som en direkte reaksjon på strålingen som hjernen blir utsatt for. Dette vises tydeligst om natten når vi sover, og hjerneaktivitetsmålingene blir endret. Vi får blant annet kortere og dårligere REM-søvn, eller dypsøvn.

Denne gang ble studiet utført av forskere på Karolinske Institutt i Stockholm, og Sosialmedisinske Institutt ved Uppsala Universitet. Undersøkelsen konkluderer med søvnforstyrrelser for de forsøkspersonene som ble utsatt for mobilstråling i form av radiobølger.

Dårligere søvn

- Det tok lengre tid å gå ned i dypsøvn (REM-stadiet) for de eksponerte. Dessuten var den dype søvnen ni minutter kortere, sier forskeren Lena Hillert, overlege på Centrum for Folkehelse til dn.se

71 personer deltok i forsøket og ble delt inn i to grupper. Den ene gruppen merket hodepine og svimmelhet etter å ha pratet mye i mobiltelefonen. Den andre gruppen som var omtrentlig like stor, hadde ikke dette problemet.

Forsøkspersonene ble utstyrt med et apparat på venstre del av hodet, og hadde den der i tre timer på to kvelder. Dette skjedde uten at de nærmeste forskerne eller forsøkspersonene viste når eller om de ble eksponert for RF. Alle fikk uanset tre timer eksponering og tre timer uten.

Like plaget
En viss forringing av hukommelse og romorientering viste seg etter eksponeringen, bekrefter Lena Hillert til dn.se.

Flere personer fikk hodepine. Selv de som ikke tidligere hadde hatt hodepine og svimmelhet, kunne fortelle at de hadde fått det nå. Dette kom som en overraskelse ettersom forskerne hadde forventet flere tilfeller i "problemgruppen" (de som var plaget allerede før undersøkelsen).

Det er for få forsøkspersoner til å utelukke at dette kan være helt tilfeldig. Det vi ikke må glemme er at søvnforstyrrelsen er en stabil indikator på at mobilstrålingen påvirker mobilbrukere.

Om du vil være helt på den sikre siden, er det handsfree som gjelder, sier overlegen.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen