Mobilen ikke ansvarlig for biedød

I forrige uke skrev den engelske avisa The Independent at tyske forskere hadde funnet ut at stråling fra mobiltelefoner forårsaker massive biedød i USA og Europa. Nyheten ble fort fanget opp av andre massemedier, deriblant en lang rekke norske, og på kort tid hadde den spredd seg over hele kloden.

Under overskriften ”Mobilen dreper millioner” omtalte også Mobilen.no i forrige uke. Men nå slår vi retrett, for rett skal fortsatt være rett.

Ble aldri kontaktet

– Vi ble aldri kontaktet av journalisten i The Independent, sier en av medforfatterne til studien, Stefan Kimmel, til International Herald Tribune (IHT).

Han forteller at forskerne ved Koblenz-Landau-universitet ikke har fått gjort annet enn å slukke branner siden den feilaktige tolkning av arbeidet deres ble offentliggjort i forrige uke.

Trådløse hjemmetelefoner

Problemet oppstod idet en litt overivrig journalist fikk det for seg at det studien tyskerne har publisert tok for seg mobilstrålingen innvirkning på bienes navigasjonssystem. I virkeligheten handlet undersøkelsen om elektromagnetiske felter av den typen som omgir en trådløs hjemmetelefon.

Og strålingen fra mobiler og trådløse hjemmetelefoner er to vidt forskjellige ting.

– Våre studier kan ikke sies å indikere at elektromagnetisk stråling forårsaker biedøden. Undersøkelsen er for liten til å sies å være signifikant, fastslår fysikkprofessor Jochen Kuhn overfor IHT.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen