Mobilen gir lite svømmedyktige spermier

Mobilen gir lite svømmedyktige spermier

En amerikansk studie av menn og mobiltelefoner fastslår at sædkvaliteten reduseres drastisk ved høyt forbruk av mobiltelefon. Det skriver helsenettstedet Mozon.

Menn i sin beste alder kan ifølge studien få redusert sædkvaliteten med 40 prosent dersom de bruker mobiltelefon i mer enn fire timer om dagen. Dermed vil antallet svømmere falle drastisk og minske sjansen for forplantning.

- Hovedfunnene viser blant annet at kvaliteten, kvantiteten og bevegeligheten på sæden og dens levedyktighet varierte betydelig i de forskjellige gruppene. Jo større forbruk av mobilen, desto større reduksjon i de parameterne vi målte, forklarer studielederen.

Bruk håndfri
Forskerne bak studien mener vi er for uforsiktige når vi bruker mobiltelefonene våre, og at vi burde ta flere forhåndsregler. Har du telefonen i bukselomma dag ut og dag inn, tror forskerne at spermiene vil ta skade av dette.

Norske eksperter stiller seg tvilende til den bastante konklusjonen, og er mer forsiktige med sine advarsler.

- Snakker man med telefonen ved hodet er det vanskelig å se hvordan det skal kunne påvirke spermiene. Bruker man håndfri og har telefonen i bukselommen så er avstanden mellom testikler og telefon betraktelig mindre, og det kan være en mer relevant problemstilling selv om en slik sammenheng ikke er sett tidligere og er lite sannsynlig, sier seksjonssjef Merete Hannevik ved Statens strålevern til Mozon.

Andre faktorer
Ifølge forskningssjef Gunnar Brunborg ved Folkehelseinstituttet er det flere andre faktorer som spiller inn. Både geografiske forskjeller, dagsform og alder gjør utslag på sædkvaliteten.

Han tror ikke mobilbruk kan forklare variasjonene i sædkvalitet, men kan heller ikke konkludere med at mobiltelefoner er ufarlige.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen