Mobilen går i søpla

Nordmenns kjærlighet for mobiltelefoner øker for hvert år, og vi bytter stadig oftere ut telefonen vår mot en nyere modell.

Hvor gjør vi så av de gamle telefonene våre? Jo, vi hiver dem rett i søpla.

Nylig kontrollerte Fylkesmannen i Hordaland 15 avfallsannlegg i fylket. Han oppdaget der at faretruende mange borgere leverer gamle mobiler og andre elektriske apparater sammen med restavfallet.

Dette er ikke bra for miljøet. Mobiltelefoner og andre apparater regnes som spesialavfall, og inneholder materialer som ikke tas opp av naturen. Det inkluderer blant annet flammehemmere, kvikksølv og bly.

I følge BT.no planlegger Hordalands Fylkesmann å få innbyggerne på bedre tanker ved å dele ut mer informasjon om miljø og avfall. I tillegg vil han straffe miljøsynderne økonomisk.

I høst skrev vi om Forbrukerrådet som var på banen og ba folk om hjelp til å ta bedre vare på miljøet ved å skåne naturen for stoffer som ikke brytes ned.

Er du en av de som har en gammel mobiltelefon du gjerne vil bli kvitt? Det beste du kan gjøre er å ta den med til en butikk som selger elektroniske produkter. Disse er nemlig pliktige til å ta i mot gamle varer.

Mobiltelefoner og miljøvern har lenge opptatt forskerne. I fjor foreslo University of Warvick i USA å lage mobiltelefoner av nedbrytbare stoffer, slik at de kunne begraves i jorden når de takket for seg.

(Kilder: BT)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen