Et ikke helt uvanlig syn i dag.
Et ikke helt uvanlig syn i dag. (Bilde: Istockphoto/Eric Hood)

Mobilen forstyrrer mer enn passasjerer

De fleste har etter hvert fått med seg at du blir tregere i reaksjonen hvis du snakker i mobilen mens du kjører bil. I Norge har vi et forbud mot å bruke mobilen uten håndfri, men selv dette er et stadig mer diskutert tema. For eksempel har utrykningssjef i politiet, Odd Reidar Humlegård, oppfordret til et totalforbud mot mobilbruk i bil.

En av de vanligste innvendingene du hører fra bilister som mener både håndfripåbud og totalforbud er tullete greier, er at man like gjerne kunne forbudt å ha passasjerer med seg, ettersom disse krever mye oppmerksomhet. En ny undersøkelse ledet av forskeren Lee Strayer ved University of Utah, tilbakeviser denne påstanden.

Ifølge undersøkelsen fører vil antall ulykker gå ned blant bilister som har passasjerer ved siden av seg, av den enkle grunn at disse følger med på trafikkbildet, og fungerer som et ekstra par øyne. Dersom passasjeren ser at det er en knotete trafikksituasjon i sikte, vil vedkommende ta hensyn til at sjåføren trenger konsentrasjonen, og dermed snakke mindre om for eksempel været.

Dette i motsetning til samtalepartneren når du snakker i mobilen, som ikke vil ha noe som helst grunnlag for å vite når det bør tas hensyn til trafikksituasjonen.

– Håndfri like farlig

Denne undersøkelsen er bare en av mange som konkluderer med at det er vel så farlig å bruke håndfri, som å snakke med telefonen mot øret, ettersom det er selve samtalen som tar fokus fra kjøringen.De 96 personene som ble testet i undersøkelsen kjørte i bilsimulator mens reaksjonstiden ble målt under forskjellige forhold. Resultatene viste at en ung sjåfør som prater i mobilen, har like lang reaksjonstid som sjåfører i pensjonsalderen.

Det har også blitt gjort norske undersøkelser på akkurat dette feltet. Mer om dette leser du i artikkelen "Ikke gå i håndfri-fellen".

(Kilder: Reuters)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen