Mobilen for de godt voksne

De fleste moderne mobiltelefoner har skjermer med så høy oppløsning at du kan laste inn enorme mengder tekst og annen informasjon på dem. Men selv om bokstavene er klare og skarpe så er det ikke alle som klarer å lese dem når de blir for små. Ulike synsforstyrrelser kan gjøre det nesten håpløst å betjene dagens mobiltelefoner.

Det har den østerrikske produsenten Emporia tatt konsekvensen av. Nå har de gitt ut to mobiltelefoner som skal gjøre det enklere å være tilgjengelig også for eldre, svaksynte eller brukere som sliter med finmotorikken. 

Ny modell
Emporia Time ble vist på CeBIT i fjor, og er nå kommet i produksjon. Dette er en mobiltelefon som kan betjenes ved hjelp av fire taster. En tast som blar opp i kontaktlisten, en som blar ned, en som starter anrop, og en som avslutter det. Stort enklere kan det ikke bli. Og på baksiden fines en ekstra alarmknapp som brukeren kan trykke på for å tilkalle hjelp. Denne kan programmeres til å ringe fem ulike nummer. Svarer ikke det første går anropet videre til neste, osv.

Empora Time har også et ”vanlig” tastatur som kommer til syne når telefonen skyves åpen (slidemodell). Tastene er store med tydelige tall og tegn.

Empora Life har ikke alarmknapp, men til gjengjeld har den enda større og tydeligere taster enn Time. Også denne kan programmeres så den ringer etter hjelp, selv om alarmfunksjonen ikke er like enkel som på Time.

King Size
Ettersom mobiltelefonene er skreddersydd for personer med alderdomsplager, så dreier det seg om to nokså store modeller. Life er riktig nok ganske tynn, men skal du ha plass til store taster må mobilen bli ganske bred. Life måler 125x54x17 millimeter, mens Life er nesten en cm tykkere. Time har også en ekstra kraftig vibrator som gjør det enklere å oppfatte innkommende anrop. Også høyttaleren er kraftigere enn det som er vanlig på en mobiltelefon. 

Time skal komme på markedet i mai, og modellen vi fikk se på 3GSM var ikke ferdig utviklet.

Bak utviklingen av Emporia ligger undersøkelser som viser hva dagens mobiltelefoner mangler når det gjelder til brukervennlighet for denne gruppen. Med eldrebølgen vil behovet for slike modeller også vokse. Om da ikke noen innen den tid er kommet på en bedre måte å dekke denne brukergruppens mobilbehov på. 

I Sverige har Life solgt godt, om vi skal tro selskapets eksportansvarlige, Reinhard Handlgruber. Nå står Norge for tur, så snart distribusjonskanalene er på plass. 

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen