Mobilen får "menneskeøyne" fra Norge

Mobilkameraene har som regel ikke autofokus, i ulikhet til vanlige fotoapparat. På grunn av liten åpning får man brukbar dybdeskarphet i dag, men mangelen på lys gjør det spesielt vanskelig å ta bilder innendørs, og bildene blir uskarpe.

Ignis Display er en norsk bedrift som vanligvis leverer fiberoptiske komponenter. Ifølge ntnu.no, øynet de interessante muligheter, og tok kontakt med SINTEF som hadde en idé om hvordan man skulle få overført funksjonaliteten fra vanlige fotoapparat over til mobilkamera. Arbeidet er nå i gang, og foruten å kunne fokusere meget raskt, vil den nye linsen også bli billig og ha god optisk kvalitet.

Med øye for detaljer
Ideen er i prinsippet basert på den måten øyet fungerer på med sitt autofokus. Øyelinsen består av et mykt, gjennomsiktig materiale. Rundt linsen ligger en muskel som regulerer tykkelsen på linsen etter hvilken avstand du vil fokusere på. For nære objekter strammer muskelen til slik at linsen blir tykk på midten, mens muskelen slapper av og linsen blir tynn når vi skal fokusere på større avstander.

Den nye linsen til Ignis Display består også av et mykt materiale, en polymer som har meget liten masse, kan formes meget hurtig og kan endre form nesten som en muskel. Polymeren plasseres på en silisiumkrets sammen med piezoelektriske (trykkelektriske) elementer. Elementet er laget slik at det omdanner et elektrisk signal til en mekanisk kraft som gir polymermaterialet den linseformen man ønsker.

Forskerne startet med å lage en demonstrasjonsmodell av linsen med skruer, muttere og ledninger. Dette ble gjort for å vise at prinsippet fungerte.

– En første prototyp er snart klar for testing, og forskerne vil arbeide videre med å miniatyrisere og forbedre denne. Dette har vært et tverrfaglig prosjekt der våre forskere innen keram-materialer har utviklet et stabilt og robust piezoelektrisk element, mens plastforskerne har arbeidet med polymermaterialet, forteller seniorforsker Dag T. Wang ved SINTEF IKT.

Voksende marked
Stadig flere mobiler har i dag to kameraer, en for videosamtale, og et med høyere oppløsning. Dette gjør at markedet er enormt, tatt i betraktning at det globalt selges mellom 600-800 millioner mobiler årlig.

Internasjonalt har Ignis Display møtt stor interesse fra en rekke bedrifter i både hjem- og utland. Selv om det er flere konkurrenter, mener Ignis Display at det ikke er usannsynlig at millioner av mobilkameraer verden over vil fotografere med denne linsen innen få år.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen