Mobilen erstatter ikke digitalkameraet

Jeg spådde for et drøyt år siden at mobilkameraene ville begynne å konkurrere med digitalkameraene i 2007. Det er ennå for tidlig å si om dette vil slå til, men foreløpig er det ikke kommet så langt. Kameraene i mobiltelefoner får stadig høyere oppløsning, men så lenge sensoren og optikken er så liten som den er, så er det vanskelig å lage noe virkelig godt. Det er også fortsatt mye som gjenstår hva gjelder responstider og hastighet.

Visendi har gjort en undersøkelse for Fotorådet om folks vaner med bruk av mobilkamera. Den viser at det aller vanligste er fortsatt å vise fram slike bilder på skjermen på mobiltelefonen, eller sende det som SMS. Så lenge det er hovedfunksjonen, vil slike bilder bli brukt for å vise noe, eller som et lite minne – ikke som et fotografi. Kun 7% av de spurte svarer at de skriver ut bilder. Årsaken til dette er nok at kvaliteten er lav, og at bildene ikke er tatt for å vare, men for å være en slags øyeblikksbeskrivelse.

Det er også begrenset hvor mye disse kameraene blir brukt. Halvparten av brukerne tar 1-5 bilder i måneden, mens bare 2 av 10 tar over 15 bilder i måneden. Uten at undersøkelsen prøver å gi noe svar på hvorfor, tror vi at dette skyldes at kameraet er vanskelig å fotografere med. Responstiden er treg, utløserforsinkelsen er høy, og det er lite funksjonalitet som hjelper deg til å ta bildene.

Barn er blant favorittmotivene, slik det er med vanlige kameraer. Det er naturligvis vanskelig å ta bilde av et barn som spretter høyt og lavt, når du har et tregt kamera, men verre synes vi det er at mange sitter med minner av barna sine kun på en minnebrikke på mobiltelefonen. Barn er barn bare en gang, og skal man ta bilder av dem, så mener vi at det bør gjøres med et ordentlig kamera, slik at man har litt gode bilder av barna da de var små – bilder som egner seg til å skrive ut og sette i skrytealbumet.

Knut Førsund i Fotorådet tror ikke at mobilkameraer kommer til å erstatte digitalkameraer i overskuelig framtid, selv om de vil bli langt bedre enn i dag. Til det har vanlige digitalkameraer for mange fordeler, muligheter og kvaliteter, som et mobilkamera ikke kan erstatte. ” Men at mobilkameraet vil bli brukt i stadig større omfang, det erkjenner nok de fleste. Totalt sett vil folk ta mer og mer bilder, og det i seg selv er positivt.” avslutter Førsund.

Se pressemeldingen fra Fotorådet på neste side.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen