Mobilen er bakteriebombe

Du deler ikke tannbørste med tilfeldig forbipasserende, og lar ikke hvem som helst drikke av brusflasken din eller bruke leppepomaden din. Sånn bør det være med mobiltelefonen din også.

Forskning utført i både England, Trinidad og USA viser at en mobiltelefon er bærer av flere bakterier enn et offentlig toalettsete, undersiden av skosålen din eller et dørhåndtak. Og de fleste er vel enige om at det er lite fristende å stikke noen av de gjenstandene nært ansiktet og munnen.

Personlig
Hari Maharajh ved det medisinske fakultetet ved University of the West Indies advarer mot å dele mobiltelefonen med andre, i frykt for at enda flere bakterier skal spres.

- Mobiltelefonen bør ikke deles med andre, og bør sees på som en like personlig eiendel som en tannbørste. Vi snakker i mobiltelefonen i folksomme omgivelser mens folk hoster og nyser, og da blir risikoen bare enda større, sier han til Trinidad News.

Han påpeker at mobiltelefoner er vanskelige å få skikkelig rene, og at det tryggeste er å unngå å få andres bakterier på telefonen.

Dødelig
Det er ikke uten grunn at forskerne nå slår alarm. Bakteriene som gjemmer seg i mobiltelefonene kan nemlig gjøre stor skade, og i verste fall føre til dødelige sykdommer.

Blant annet trives de farlige stafylokokkbakteriene godt på mobiltelefoner. Er man riktig uheldig kan disse gi sykdommer som lungebetennelse, hjernehinnebetennelse og MRSA (meticillinresistente staphylococus aureus) – antibiotikaressistende bakterier.

- Vi oppbevarer mobiltelefoner i vesker og bukselommer og drar de frem stadig vekk. Det gjør at de holdes varme, og dermed gir ypperlige vekstvilkår til bakterier, sier Johanna Verran, professor i mikrobiologi ved Manchester Metropolitan University.

For å unngå å skade mobiltelefonen, og samtidig beskytte din egen helse, anbefaler forskerne at du vasker mobiltelefonen med anti-bakterielle servietter. Dermed unngår du i alle fall de verste bakteriene.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen