Mobilen din kan redde påsken

Med palmesøndag få dager unna er det kanskje på tide å forberede påsken. Nordmenn reiser i hopetall til fjells i påsken for å stå på ski og slappe av i solveggen. Samtidig benytter nok mange anledningen til å besøke familie- og venner andre steder i landet, eller nyte påsken på hjemmebane.
Uansett om det blir en tur på hytta, bypåske eller sofapåske for deg, har vi funnet frem til noen mobilapplikasjoner du kanskje spesielt vil ha glede av i påskeferien.
Fra Verdal til Verdens Ende
Den lille kommunen Verdal har fått hele 17 Lotto- og VikingLotto-millionærer siden 1992. I forhold til innbyggertallet på drøyt 15 000 er det mange, og derfor blir Verdal også kalt ”Lottobygda”. Det spilles imidlertid Lotto i hele Norge, også i påsken. Den norske tippeligaen er også i gang, og for eksempel på palmesøndag spilles seks kamper som du finner både på Tippekupongen og Oddsen. Men dersom du ikke kommer deg til en kommisjonær, kan du like godt trekke frem mobilen og levere spillene dine på den måten. Vi har sett på hvordan du gjør dette tidligere, men siden den gang har Norsk Tipping gjort kraftige forbedringer. Blant annet har flere mobiltelefoner fått støtte for deres spillapplikasjon, og nå oppleves den også som mer tilfredsstillende i bruk.
For å levere dine spill på mobilen, sender du en SMS med kodenavn ”spill” til 1960. Da får du en link til nedlastning av Norsk Tippings spillapplikasjon. Deretter må du aktivere deg som spiller med enten fødselsnummeret eller spillerkortnummeret ditt. Har du en gevinst på kontoen fra før kan du spille for dette beløpet, men ellers må du overføre penger via et VISA-kort. Alternativt kan du sette inn penger hos kommisjonæren, eller overføre penger i nettbanken din med KID-nummeret du får oppgitt i mobilapplikasjonen (1-3 virkedager). Slik kan du levere dine spill hos Norsk Tipping i påskeferien selv om du befinner deg langt til fjells – så lenge du har mobildekning, riktignok.
For øvrig finnes det nok av Lotto-millionærer andre steder enn i Verdal. I Tjøme kommune, der Verdens Ende ligger, har seks personer blitt Lotto-millionærer siden 1990, og der er folketallet på under 5 000. Lykke til!

Trival Pursuit og påskenøtter
Apropos det, ”i hvilket fylke ligger Verdens Ende” – eller noe i den dur – mener jeg bestemt er et spørsmål i den norske utgaven av brettspillet Trivial Pursuit. Og nettopp Trivial Pursuit og lignende spill der du skal svare på spørsmål er usedvanlig populære i påsken. Det er tilsynelatende påskenøttene på TV også. For juksepavene der ute, og det er mange av dem, kan det kanskje være greit å ha forsterkninger i form av tilgang til Wikipedia på mobilen. Det har du hvis du kobler deg opp til m.wikipedia.org i nettleseren på din mobil, men vil du ha svarene direkte på SMS – som kanskje kan være mer diskré – kan du bruke tjenesten Ask Adam.
Da sender du i så fall søkeord til 2326 (A-D-A-M på et alfanumerisk mobiltastatur) og får et svar fra Wikipedia i retur. I utgangspunktet er imidlertid denne tjenesten nokså kostbar – 7 kroner per mottatte SMS –, men Ask Adam tilbyr også ubegrenset bruk av tjenesten i form av et løpende abonnement som koster 20 kroner per uke. Da sender du START til 2326 for å aktivere tjenesten, og STOPP til 2326 for å stoppe den. Akkurat i påskeuka kan kanskje dette være en grei investering hvis du vil gruse nevøer, bestemødre, tanter og onkler i et skittent slag Geni eller Trivial Pursuit.

Til opplysning
Ask Adam er derimot ikke alene om å kunne svare på dine spørsmål på SMS. Opplysningen 1881 gjør nøyaktig det samme, men da får du personlig svar fremfor et som er hentet ut automatisk fra Wikipedia. I prinsippet skal du kunne sende et hvilket som helst spørsmål til nummer 1881 og få et kjapt svar. Vi testet dette ved å sende en SMS og spørre hvor mye det kostet å motta en SMS fra 1881 på et spørsmål, og fikk til svar etter et drøyt minutt (det er ikke så ille…) at det kostet 11 kroner per treff og én krone per ”nulltreff”, altså dersom 1881 ikke vet svaret. Grunnet en menneskelig skrivefeil/tastefeil i svaret, kan vi konstatere at det var en fysisk person som besvarte henvendelsen. Opplysning per telefon og SMS er dyrt, men svar på enkelte spørsmål kan kanskje fort være verdt 11 kroner i påskefjellet. For så vidt bør du kunne få hjelp til å løse samtlige påskenøtter, noe 1881 også selv promoterer i en fersk pressemelding, men det blir i så fall en svindyr affære.
Personlig opplysning på SMS, selv til 11 kroner per svar, er imidlertid en god tjeneste fra 1881. Vær derimot varsom med hvilke spørsmål du ønsker å stille for ikke å komme hjem fra påskefjellet med en sjokkregning. Er du blant de 300 000 norske iPhone-brukerne kan du også laste ned 1881s iPhone-app i App Store. Her får du tilgang til gratis søk på telefonnummer, navn eller adresse, samt kart med blant annet veibeskrivelse etc. En kollega her på huset bekrefter at tjenesten fungerer tilfredsstillende.

Gule Siders iPhone-app
Opplysningen 1881 er derimot ikke alene om å tilby en iPhone-app som gir deg søk på telefonnummer, navn eller adresse + kart. Opplysningen 180.no og Gule Sider er nok de to største konkurrentene deres her. Sistnevnte kom i forrige uke med versjon 2.0 som også inkluderer såkalt ”augmented reality” (AR), men dette fungerer kun på iPhone 3GS (med kompass). Ved å vippe telefonen horisontalt i kartmodus kan du på en svært enkel måte finne frem til interessepunkter i nærheten, for eksempel restauranter, butikker etc.
Tilbringer du påskeferien på et vintersportssted kan nok denne funksjonen være til stor hjelp. Siden lansering har Gule Siders iPhone-app blitt lastet ned av 40 000 brukere, ifølge en pressemelding.

Don’t stop the music
Har du en Android-telefon har du et luksusproblem når det gjelder valg av musikkstreamingstjeneste. Som eneste OS kan du nemlig både bruke Spotify og WiMP med Android. Et abonnement koster 99 kroner hos begge aktørene, og fordelen med både Spotify og WiMP i denne sammenheng er at du kan ”forhåndsbufre” en god del sanger slik at du slipper å bruke 3G-nettet så hyppig til å streame låter. Spotify kan derimot brukes på iPhone- og mobiler med Symbian OS også.
Etter det vi erfarer er musikktjenestene jevngode på Android, men WiMP har et særlig fortrinn når det gjelder utvalget av norsk musikk. Spotify-applikasjonen finner du i Android Marked, mens WiMP må lastes ned ved å trykke inn www.wimp.no i nettleseren på din Android-mobil.

Massevis av apps
Det er ikke til å legge skjul på at det er suverent flest applikasjoner tilgjengelig for iPhone-brukerne, selv om Android Market også er på fremmarsj. Nokia har stablet Ovi Store på beina, men her var det lite av interesse sist vi sjekket. Samsungs Fun Club er ok på spill, men det finnes få applikasjoner som kan kjøpes eller lastes ned av norske brukere. Sony Ericssons Play Now Arena har en grei spillmeny, men er relativt dårlig på applikasjoner. Har du en Windows Mobile-mobil kan du besøke Marketplace, der du finner i skrivende stund et titalls applikasjoner hvorav en tredjedel er gratis.
Et hett påsketips er å klikke deg inn på en tilgjengelig applikasjonsbutikk for din mobil, og se om det er noe av interesse der. Skriv gjerne dine anbefalinger – uansett OS – i forumfeltet under artikkelen.
God påske!
 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen