Mobilen blir Visa-kort

Om NFC

NFC står for Near Field Communication, og er en trådløs teknologi for overføring av data. Rekkevidden er omtrent ti centimeter.
Teknologien
har flere bruksområder. I tillegg til å gjøre det mulig å betale med telefonen, kan den også gjøre mobilen til identifikasjon, elektronisk billett og elektronisk nøkkel til for eksempel hotellrom.
Reklameplakater vil også kunne få nytt liv med NFC. Ved å plassere en sender i plakaten, vil en mobilbruker kunne holde telefonen i nærheten, for å motta mer informasjon om produktet det reklameres for.

Nokia 6212 har innebygd NFC.
Nokia 6212 har innebygd NFC.

I Japan og andre steder i Asia er det helt vanlig å bare sveipe mobiltelefonen over betalingsterminalen for å betale for helgehandelen. Nå ser det ut til at vi ikke er langt unna lignende løsninger i Norge.

Det er nesten et år siden Telenor avslørte at de ville satse på mobile betalingsløsninger i samarbeid med banker og kredittkortselskaper. Nå har selskapet gått sammen med DNB Nor og stiftet TSM Nordic AS, som skal utvikle mobilbetaling.

Styreleder i TSM Nordic, Hanne Sjursen, forteller at konseptet har fått stor oppmerksomhet, og at hun tror mobile betalingsløsninger vil slå an i Norge.

– Vi har stor tro på at fremtidens billetter og bankkort sitter i mobiltelefonen. Å betale med mobilen, som likevel er med overalt, er en enkel måte å slippe å drasse med seg lommeboken, sier Sjursen til Amobil.

Betalingsterminalene kommuniserer med mobiltelefonen ved hjelp av såkalt NFC-teknologi, som er en trådløs standard for overføring av data over veldig korte avstander.

Ved å holde mobiltelefonen rundt ti centimeter fra en betalingsterminal vil det oppnås kontakt, og betalingen kan gjennomføres.

På plass før sommeren

Dersom alt går etter planen skal de første betalingsterminalene være på plass allerede før sommeren.

– I første omgang lanserer vi en betalingspilot der ansatte hos Telenor og DNB Nor får utdelt testtelefoner med NFC-støtte. I løpet av senhøsten blir flere NFC-telefoner tilgjengelig på markedet, blant annet Nokia 6212, og vi håper å komme opp i rundt 500 testpersoner.

Tjenesten skal inntil videre kun lanseres utvalgte steder i Oslo, og pilotperioden skal vare i flere år.

– Vi jobber sakte, men sikkert, og prøver å være realistiske. Vi håper tjenesten kan gjøres kommersielt tilgjengelig i løpet av 2011, sier Sjursen.

– Netcom skal spille en rolle

Kommunikasjonssjef i Netcom, Øyvind Vederhus, kan fortelle at mobilbetaling har vært et løst tema i årevis, men at det først nå begynner å konkretiseres.

– Vi har ingen spesifikke planer, men er i dialog med forskjellige banker. Mobilbetaling er blitt noe mer konkret, og at Netcom skal spille en rolle her, er helt sikkert, sier Vederhus til Amobil.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen