Mobilen blir kredittkort

Norske barn får sin egen mobiltelefon ved stadig yngre alder, og ringetoner og annet mobilinnhold er mest populære blant den yngre garde.

MMIs undersøkelse om barn og ungdom i 2005 viser at nesten 60 prosent av alle barn mellom 8 og 11 år har sin egen mobiltelefon. 93 prosent av alle barn mellom 12 og 15 år har også sin egen mobil.

Flesteparten av barna har kontantkort, siden aldersgrensen for å registrere et abonnement på seg selv er 18 år. Det er likevel noen foreldre som kjøper fast abonnement til barna og registrerer det på seg selv.

Det er disse barna som i praksis bruker mobiltelefonen som et kredittkort. De laster ned ringetoner, logoer og videoer til mobiltelefonen uten at utgiftene merkes - før regningen kommer.

I følge Netcom har salget av innholdstjenester økt med 20 prosent det siste året. Det er nummeropplysning, ringetoner, logoer, bakgrunnsbilder, spill, chatting og avstemning på TV-programmer, som i følge operatøren er mest populært. Avisenes Nyhetsbyrå har snakket med en skoleklasse, hvor kun tre 12-åringer i klassen ikke har egen mobiltelefon.

- Det er mye spennende man kan kjøpe, for eksempel filmer du kan se på mobilen. Men du må betale per minutt, og det blir fort 150 kroner, sier 12 år gamle Sondre Schjøtt.

- Mange med abonnement kjøper altfor mye. Det kan komme opp i 1 000 kroner. De kan ikke se hvor mye de har brukt før de får regningen, sier Andrea Knudsen.

- Bransjen tar ikke ansvar
Elisabeth Staksrud er prosjektleder i det internasjonale SAFT-prosjektet, som arbeider for å sikre trygg bruk av elektroniske medier for barn og unge. Hun mener at barnas shopping på mobilen bare kommer til å øke i årene som kommer. Hun retter også kritikk mot mobilbransjen, og mener de har gått glipp av et viktig aspekt ved å selge mobiltelefoner:

- Bransjen har ikke tatt ansvaret sitt. Å kjøpe en mobiltelefon til barnet sitt er ikke det samme som å si at det er greit at barnet kan bruke den som kredittkort, sier hun.

Sven Lindstad er en av de tre i klassen som ikke har egen mobil:

- En frisk 12-åring trenger ikke mobil. Jeg ringer i stedet når jeg er hjemme hos folk, sier han.

(Kilde: Avisenes Nyhetsbyrå)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen