SYNSK? Ved å kartlegge ditt eget og dine venners bevegelsesmønster kan mobilen spå hvor du skal.
Teknofil
SYNSK? Ved å kartlegge ditt eget og dine venners bevegelsesmønster kan mobilen spå hvor du skal. (Bilde: Kurt Lekanger)

Mobilen vet hvor du befinner deg om 24 timer

Nytt program forutser hvor du skal med 20-meters feilmargin.

Mobiltelefonen din vet allerede hvor du er og har vært. Men den er også i stand til å forutse temmelig nøyaktig hvor du skal i framtiden.

Britiske forskere har nå utviklet en algoritme som spår hvor mobileieren vil befinne seg om 24 timer. Feilmarginen er forbausende liten: den bommer i snitt bare med 20 meter, ifølge online-magasinet Slate.

Følger også dine venners bevegelser

Programmet bruker GPS-data og samler ringe- og tekstehistorikk for telefonnumrene i mobilens telefonbok. Disse opplysningene kombineres med de samme dataene fra personene på kontaktlisten din. Ved å sammenligne mønstre i dine, og dine venners bevegelser, klarer algoritmen å gjette hvor du skal, også de gangene du drar til uvanlige steder.

I tidligere forsøk har algoritmene bare klart å anslå GPS-posisjonen til å være innenfor et område på cirka 1000 kvadratmeter. Men straks forskerne tok med i beregningen bevegelseshistorikk for testpersonenes sosiale nettverk, klarte programmet å gi adskillig mer nøyaktige svar.

Forskerne fra universitetet i Birmingham vant nylig Nokias Mobile Data Challenge for nyvinningen.

Hva kan det brukes til?

Den banebrytende teknologien åpner for mange nye muligheter, både harmløse og skremmende.

Hva om politiet brukte programmet til å kunne utplassere tjenestemenn på de stedene appen spådde at forbryterne vil besøke? Og annonsører vil nok gjerne vite hvilke butikker og restauranter du kommer til å passere, slik at de kan servere deg skreddersydd reklame.

Det største hinderet sporingsteknologien må overvinne er nok personvernet. Men allerede i dag deler teleoperatørene rutinemessig ut lokasjonsdata til politiet i kriminalsaker og nødsituasjoner. Dessuten sjekker folk gladelig inn på steder de besøker, og deler sine bevegelser i sosiale medier. Så hvor folk befinner seg er ikke lenger noen hemmelighet.

Programvareutviklerne hevder, på sin side, at det mest fascinerende med algoritmen er å kunne avsløre de skjulte mønstrene som styrer folks bevegelser i dagliglivet.

Les også: Så mye lagrer mobiloperatøren om deg

Tror du algoritmen klarer å forutse dine bevegelser? Diskuter gjerne i kommentarfeltet.

Kilder: Wired, Slate, Forbes

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen