(Bilde: iStockPhoto / 12184253)

Mobilen forstyrrer skredsøkerne

Redningsarbeidere finner ikke folk som er tatt av snøskred.

Mange som står på ski utenfor preparerte løyper kjører med elektroniske skredsøkere under jakken for å lettere kunne bli funnet hvis de skulle bli tatt av et snøskred. Nå advarer Norges Geotekniske institutt (NGI) om at disse skredsøkerne kan bli forstyrret av mobiltelefoner.

Dette var en av skredsøkerne som ble brukt i testen fra NGI. .
Dette var en av skredsøkerne som ble brukt i testen fra NGI. .

De som søker etter personer som er tatt av snøskred er nødt til å skru av mobiltelefonene sine, advarer skredforsker Kjetil Brattlien i NGI, ifølge Storm.no.

– Vårt klare råd er at alle som søker skal slå av mobilen! sier Brattlien.

Det å bli funnet raskt etter et snøskred er svært viktig. Hvis man overlever skredet, er det 90 prosent sjansen for å fortsatt være i live etter femten minutter, mens sannsynligheten har sunket til 20 prosent etter en time.

Blir lurt av mobilsignalene

Årsaken til at skredsøkerne slutter å fungere når mobiltelefoner er i nærheten, er at skredsøkeren tror signalene fra mobilen kommer fra en skredsøker i sendemodus. I en test la Brattlien en mobil på gulvet og skredsøkeren like ved siden av. Søkeren var slått på mottak, og ingen søker sendte ut signaler. Likevel viste skredsøkeren at det var en savnet 20 meter unna.

Problemene øker i områder hvor det er dårlig mobildekning, siden mobiltelefonen da sender med høyere styrke. Ved en test på isen på Sognsvann måtte mobiltelefonen mer enn en halv meter unna skredsøkeren før de "falske signalene" fra mobiltelefonen sluttet å påvirke skredsøkeren. 

Ifølge Brattlien viser testen at det er umulig å finne igjen en savnet person med skredsøker dersom du har en mobiltelefon påslått i jakkelommen.

Les også: Apper for navigasjon i skog og mark

(Kilde: Storm.no, NGI.no)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen