Mobile pøbelstreker

Fenomenet har fått navnet 'happy slapping', og skal i følge The Guardian ha sin opprinnelse i Storbritannias garasjemusikkmiljø. Deretter har fenomenet spredd seg til gatene over hele Storbritannia.

'Happy slapping'-fenomenet arter seg på forskjellige måter. Som regel er det en gjeng, bevæpnet med mobiltelefon med muligheter for å ta opp små videosnutter, og noe å slå med. Deretter omringer de en tilfeldig forbipasserende medborger, mens en av de hopper fram foran vedkommende og slår til personen i ansiktet.

Det har også forekommet tilfeller hvor folk blir ranet og filmet på samme måte.

Det hele blir filmet med mobiltelefonene, og deretter sendt rundt til andre venner og bekjente. I mange tilfeller skjønner ikke offeret hva som har skjedd før gjerningsmennene er over alle hauger. Å anmelde et slikt overfall blir ofte derfor kun en symbolsk handling, siden det er svært vanskelig å identifisere gjerningsmennene.

Bare i London er 200 tilfeller registrert siden nyttår, og i januar ble åtte personer siktet for overfall ved forskjellige buss- og togstasjoner i hovedstaden.

Mobilforbud
'Happy slapping' har også blitt et problem i skolegårdene, og brukes av mange som et middel for å trakassere og mobbe andre elever. Ved mange av Storbritannias skoler er det allerede innført forbud mot mobiltelefoner med kamera.

Liz Carnell, som er direktør i Bullying Online, et nettsted som motarbeider mobbing i skolen, begynner å bli alvorlig bekymret:

- Menneskene bak disse overfallene forstår som regel ikke alvoret i det de gjør. Det er et fåtall som er klar over at dette er regelrett overfall. Hvis de i tillegg skulle finne på å legge ut videoklippene på internett, risikerer de også å bli tiltalt for trakassering.

Debatten raser også i øyrikets forskjellig diskusjonsfora på internett. En bruker avskriver det hele som en harmløs spøk. Andre igjen mener slik oppførsel er totalt uakseptabelt, og at det er bare et tidsspørsmål før noen blir alvorlig skadet.

(Kilde: The Guardian)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen