Mobile filmskapere

Som regel er det de lange spillefilmene som får mesteparten av oppmerksomheten på filmfestivaler. På filmfestivalen i Toronto har imidlertid kortfilmene vunnet nytt terreng. Med inntoget av mobiltelefoner med muligheter for å spille av videosnutter, har kortfilmene fått et nytt medium.

De fleste mobiltelefoner med videomuligheter har kapasitet til å lagre noen få minutter med videoklipp, og passer ypperlig til nettopp avspilling av kortfilmer, som vanligvis ikke varer mer enn fem minutter.

Ikke nok med at kortfilmene finner nye veier til sitt publikum; filmskapere har også begynt å benytte mobilkameraer som sitt verktøy for å lage filmene.

En av filmskaperne som har valgt å benytte mobiltelefonen som redskap, er Don McKellar. På filmfestivalen i Toronto kunne han vise frem to versjoner av sin mobilfilm "Phone Call From Imaginary Girlfriends". Hver av filmene viser en kvinne som forteller seeren hvor mye hun elsker og savner han eller henne.

- Hva vil vi se?
McKellar hadde mobilbrukerne i tankene da han bestemte seg for hva filmene skulle inneholde:

- Jeg tenkte "Hva er det vi ønsker å se på våre mobiltelefoner?" Jeg kunne ikke komme på så mye annet enn en fin telefonsamtale fra en jente langveis fra som sier hun elsker deg, forteller han til Globe and Mail.

Selv om de antakelig gjør seg best på sitt opprinnelige medium, har kortfilmene blitt forstørret til 35-millimeter, og vises på storskjermer under festivalen.

En annen filmskaper som prøvde ut mobilformatet for første gang, er Sook-Yin Lee. Hennes film handler om et par og slutten på deres forhold:

- Å måtte pakke en historie som lever sitt eget liv inn i slike rammer, var en veldig interessant øvelse, sier hun.

(Kilde: Globe and Mail, Bravo! FACT)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen