Ut mot havet! Vi tester mobile bredbåndsrutere. (Foto: Finn Jarle Kvalheim)
Test
Ut mot havet! Vi tester mobile bredbåndsrutere. (Foto: Finn Jarle Kvalheim)

Mobile bredbåndsrutere

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Internett, selv midt i skogen. (Foto: Maurith J. Fagerland)
Internett, selv midt i skogen. (Foto: Maurith J. Fagerland)

Priser og vilkår

Tungt bruk
Ice: 2990 (Alltid - 6GB inkludert)
Netcom: 4176 (Hele Tiden - 6GB inkludert)
Middels tungt bruk
Netcom: 2736 (Fritid - 2GB inkludert)
Ice: 2090 (Ofte - 1GB inkludert)
Netcom: 1776 (Litt Bruk - 100MB inkludert)
Nedlastingstak:
Felles for begge operatørene er at brukeren blir satt ned til 200 kbps når nedlastingstaket er overgått. Legg merke til at nedlastingstaket ikke nødvendigvis er det samme som inkluderte gigabyte i abonnementet. Dette er riktig for de dyreste abonnementene, mens man i de billigere abonnementene betaler pris per nedlastet megabyte inntil taket nås.
Ekstratjenester og tilbehør:
Ice: Retningsbestemt antenne koster 699 og magnetfotantenne til bil koster 399.
Netcom: Ekstra datakvote på 1 GB koster 99 kroner.
Vi monterer ned utstyret etter test på Hasseltangen. (Foto: Maurith J. Fagerland)
Vi monterer ned utstyret etter test på Hasseltangen. (Foto: Maurith J. Fagerland)

Det fins mange ulike behov når det gjelder mobilt internett. Noen ønsker kun å sjekke e-post på hytta, mens andre forventer en fullverdig surfeopplevelse hele tiden.

Dette har selvsagt også leverandørene ulike pakker for, og vi skal se litt på de ulike prisene og hva man får for pengene.

Hos de fleste aktører på mobilt bredbånd fins det en maksimal månedlig grense. Dette fordi tungt bruk påvirker andres tilgang i særlig stor grad på akkurat denne typen tjenester.

Brukere som trenger flere titalls gigabyte nedlasting i måneden vil dermed lett fortrenge småbrukerne når den totale kapasiteten er lav. Mer om grensen under oversikten for hver leverandør.

Ice

Ice kjører pakkene Alltid og Ofte, i tillegg til abonnementet Uke som kan startes og stoppes etter behov. Trådløs ruter koster 299 kroner ekstra ved oppstart av abonnement.

Alltid koster i skrivende stund 2990 for et år med trådløs ruter. Her får man internett uten tidsbegrensninger, men abonnementet er begrenset oppad til 6 gigabyte nedlasting i måneden.

En fordel her er at Ice er eid av selskapet Nordisk Mobiltelefoni som har nett i hele Skandinavia. Abonnementene inkluderer bruk i alle disse nettene.

Abonnementet Ofte har en totalpris, med ruter, på 2090 kroner for første år. Her får man dog en bruksgrense som er svært mye lavere enn med Alltid.

Kun 1 gigabyte data er inkludert i abonnementet, og for bruk ut over grensen koster det 2 kroner per megabyte. Prisen stopper dog på maksimalt 599 kroner i måneden.

Også her fins det en absolutt maks-grense på 6 gigabyte.

Abonnementet Uke er et abonnement som virker å være primært rettet mot hytte- og båt-kundene. Her får man internett i en uke av gangen til 175 kroner per uke.

Ulempen er at man må betale ruteren selv, ettersom dette ikke er noen bindingsløsning. Dermed betaler man 2495 for ruteren, og velger selv hvor mange uker man trenger og hvilke uker det skal være.

For denne løsningen oppgir Ice en maks-grense på 10 gigabyte i måneden på nettsidene sine, men også her skal det komme grense på 6 gigabyte i måneden, får vi opplyst fra kundeservice.

I motsetning til hos Netcom kan man ikke kjøpe utvidet nedlastingskvote dersom man ser at man er i ferd med å overstige den tilmålte datamengden hos Ice.

Når grensen er oversteget er det første som skjer at man blir nedprioritert blant kundene som er tilkoblet samme sender. Dersom nedlastingen fortsetter i samme tempo settes hastigheten ned til 200 kilobit per sekund.

Klarer man likevel å opprettholde et forholdsvis høyt nedlastingstempo underveis vil strupingen henge med til man igjen kommer under 6 gigabyte for siste måned.

Ekstrautstyr

Ruteren man får fra Ice kan utstyres med andre antenner enn de som følger med i esken. Ice selger en antenne med magnetfeste til å ha på bil, samt en retningsbestemt antenne til bruk der man virkelig sliter med dekningen.

Retningsbestemt antenne koster 699 pluss frakt som beløper seg til 99 kroner, bilantennen koster 399 kroner pluss eventuell frakt.

Netcom

Netcom kjører abonnementene Litt Bruk, Fritid og Hele Tiden. Her kommer ruteren som ekstrakostnad per måned på 99 kroner. Denne kostnaden utgår etter 12 måneder. USB-modem koster 49 kroner i måneden første år.

Totalprisen for Hele Tiden i et år, med trådløs ruter, beløper seg til 4176. Til den prisen surfer man døgnet rundt og med en maksimal grense på 6 gigabyte i måneden. Ut over denne settes hastigheten ned til 200 kilobit per sekund.

Fritid er abonnementet for folk som ønsker å bruke internett etter jobb og i helgene. Her fins det en maksgrense på 2 gigabyte i måneden, og man kan bruke internett mellom klokken 17 på kvelden og klokken 8 om morgenen.

Abonnementet koster 2736 første år. Man kan også surfe på dagtid til en pris på 5 kroner per megabyte, men prisen er begrenset oppad til 50 kroner per dag.

For folk flest vil det neppe være interessant, men om man treffer taket på 50 kroner hver eneste dag vil man i løpet av et år ha måttet betale mer enn 20 000 kroner. Forbrukstype er altså svært viktig for hva slags løsning man bør velge.

Abonnementet Litt Bruk har en totalpris første år på 1776 kroner. Man kan bruke det når som helst på døgnet, og det er begrenset oppad til 5 gigabyte i måneden før hastigheten reduseres.

Ulempen er at man her har kun 100 megabyte inkludert datatrafikk. Alt ut over denne mengden koster kroner 1,50 per megabyte.

Også her treffer vi et pristak. Maksimalt 599 kroner i måneden skal Litt Bruk koste, altså inntil 7200 kroner i året.

Utvidet datakvote

Spesielt for Netcom er at man kan kjøpe ekstra datakvote om man har blitt satt ned i hastighet. For 99 kroner kan man kjøpe en ekstra gigabyte oppå den vanlige kvoten.

Dette gjøres ved å sende en tekstmelding fra PC-programvaren som hører til ruteren, og dette forutsetter at man kobler den til datamaskinen med USB-kabel.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen