Ut mot havet! Vi tester mobile bredbåndsrutere. (Foto: Finn Jarle Kvalheim)
Test
Ut mot havet! Vi tester mobile bredbåndsrutere. (Foto: Finn Jarle Kvalheim)

Mobile bredbåndsrutere

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Mobilt bredbånd har de siste to årene virkelig skutt fart. For noen er det den eneste løsningen som er tilgjengelig, mens for andre er det billigste løsning. For de fleste er det nok først og fremst, som navnet tilsier, en mobil løsning.

Med trådløse rutere for mobilt bredbånd kan mange være tilkoblet samtidig. Vi har testet de to løsningene som er tilgjengelige på det norske markedet.

Ice er en aktør som har vært på det norske markedet en stund, og de markedsfører produktene sine primært mot hytte- og båtfolk. Løsningen fungerer på de gamle frekvensene til NMT450 og har dermed, i likhet med de gamle analoge mobiltelefonene, svært lang rekkevidde.

Nykomlinger på markedet for mobile rutere er Netcom, som kom med en knøttliten lommeruter for super-3G nå nylig.

Vi har tatt stikkprøver av ytelsen langs en kjøretur mellom Oslo og Arendal. På side to tar vi en titt på resultatene sett opp mot de to aktørenes dekningskart. Vi skal også ta en generell titt på dekningskartet.

Pris er allerede såvidt nevnt og vi må selvsagt innom vilkårene også. Vi tar en grundig gjennomgang på side 3. I første omgang kan vi se på forskjellene mellom de to fysiske produktene.

Ruteren fra Ice ser litt ut som et romskip.
Ruteren fra Ice ser litt ut som et romskip.

Ice

Axesstel D35

Ruteren fra Ice er en forholdsvis stor sak. Den er større enn mange av de vanlige bredbåndsruterne som folk flest har hjemme. Dette gjør at den er alt for stor til å ta med i lommen. Den er likevel ikke for stor til å ta med i bilen eller båten.

Ice leverer også en ekstra bilantenne til ruteren, og med denne kan man få bedre dekning der dekningen er dårlig - eller få dekning der man i utgangspunktet ikke ville fått noen.

Fordi det dreier seg om et produkt av en nokså stor størrelse har Ice fått plass til utgang for vanlige nettverkskabler i ruteren sin. Fire datamaskiner kan kobles direkte i disse.

I tillegg har man selvsagt trådløst nettverk og en USB-port for direkte tilkobling. For USB-tilkoblingen følger det med en CD-plate med programvare som må installeres.

Oppsettet av ruteren er enkelt og gjøres gjennom nettleseren. Man trenger ingen drivere for å sette opp ruteren i nettleseren. En egen plate med programvare er inkludert for å koble til med USB-kabel. Denne fungerte ikke skikkelig for oss, likevel er nok dette primært et produkt som vil bli brukt uten kabler.

Maksimal hastighet for ruteren er inntil 3,2 megabit per sekund. I all hovedsak opplevde vi mellom 0,5 og 2 megabit med ruteren. Mer om hastighetsmålingene på side to.

Uten strømtilførsel holder ruteren i omtrent to timer. I tillegg til vanlig strømadapter følger det med 12 volts strømforsyning slik at ruteren fungerer på hytter med svakstrøm, samt i bil og båt.

Designmessig snakker vi ikke om noen perle. At boksen har intet mindre enn fire antenner får den til å se litt ut som et produkt tatt rett ut av Star Wars, og de fleste bedre halvdeler vil nok begynne å sondere terrenget etter skap som er egnet til å sette den i - fremfor å ha den stående i stua på hytta.

Skjermbilder fra oppsett - klikk for større bilde

Grunnleggende oppsett.
Grunnleggende oppsett.
Innstillinger for trådløst.
Innstillinger for trådløst.
Ruterstatus.
Ruterstatus.
Videresending av porter.
Videresending av porter.
Avansert ruting.
Avansert ruting.
Passordinnstillinger.
Passordinnstillinger.

Liten og nett, men færre fysiske tilkoblinger.
Liten og nett, men færre fysiske tilkoblinger.

Netcom

Huawei E5832

Når det kommer til størrelse og design er Netcoms miniruter en langt enklere sak å gjemme unna. Ruteren passer fint i lommen, og den er strengt tatt ikke større enn en ganske liten mobiltelefon.

Her fins det lite ekstrautstyr, men en inngang for micro-SD har produsenten Huawei fått plass til. Denne porten får man dog kun brukt når ruteren er koblet direkte til PC med kabel.

Vi hadde kanskje sett for oss muligheten til å benytte denne som nettverkslagring for tilkoblede maskiner, men denne muligheten finner vi ikke i ruterens programvare.

Ruteren fra Netcom er begrenset til fire samtidige trådløse tilkoblinger og den har ingen innganger for nettverkskabel. Ellers kan vanlig USB-kabel benyttes for direkte tilkobling til én datamaskin om gangen.

Ved USB-tilkobling fins all programvaren man behøver i ruteren, og installasjon begynner straks man kobler til - her behøver man ikke CD-plater. Dette er en fordel for de med små surfe-PC-er som måtte ønske å koble til med USB-kabel.

Ruteren skilter med omlag fire timer brukstid på batteridrift. Den leveres i tillegg med vanlig Mini-USB-lader. Det følger ikke med 12 volts lader, men det fins flere rimelige ladeløsninger med Mini-USB å få fatt i per i dag.

Med vanlig trådløs tilkobling behøves ingen drivere eller programvare. Nettverksnavn og passord står skrevet ved SIM-kortplassen inni ruteren, men dette kan endres i programvaren om man ønsker.

Det er få knapper på enheten. Vi finner av/på-knapp, egen knapp for aktivering og sikker tilkobling til trådløst nett og en knapp som starter og stopper tilkoblingen mot internett.

Siden ruteren er såpass liten at den skal kunne passe i bukselommer er det også greit å ta en titt på byggekvaliteten. Hele dingsen er i plast, og det knirker forholdsvis lite. Vi legger likevel merke til at luken til minnekortplassen ikke lenger sitter skikkelig på plass på vårt testeksemplar.

Oppgitt maksimal hastighet for modemet er 7,2 megabit per sekund. I praksis vil man sjelden oppnå full pupp i dagens super-3G-nett, ei heller i Netcoms. Et stykke i overkant av 2 megabit var det raskeste vi opplevde på vår testrunde som vi kommer tilbake til på neste side.

Skjermbilder fra oppsett - klikk for større bilde

Veiviser for oppsett.
Veiviser for oppsett.
Innstillinger for trådløst nettverk.
Innstillinger for trådløst nettverk.
Ruterstatus.
Ruterstatus.
Styring av porter i Netcoms ruter.
Styring av porter i Netcoms ruter.
Oversiktsside for sikkerhetsinnstillinger.
Oversiktsside for sikkerhetsinnstillinger.
Innstillinger for tildeling av IP-adresser.
Innstillinger for tildeling av IP-adresser.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen