Mobile bivirkninger

Både mobiltelefoner og datamaskiner skal gjøre livet enklere for oss, men en ny svensk studie viser nå at overdreven bruk av ny teknologi kan føre til både stress, søvnvansker og depresjoner.

Sammenheng

Tidligere har forskere uttalt at det er barnemishandling å ikke gi barn mobiltelefon, (http://www.mobilen.no/default.asp?page=131&article=16790) men den nye studien viser at det særlig er de unge som plages av mobilbruk.

- Vi ser en sammenheng mellom spykisk helse og mye bruk av mobil og data hos unge voksne, sier psykolog Sara Thomée ved seksjonen for Arbeids- og miljømedisin ved Sahlgrenska universitetssykehus til Aftonbladet.

Hun sier de ikke vet hva med den nye teknologien som utløser disse symptomene, eller om de skyldes andre faktorer.

Andre, liknende studier viser at flere barn og unge lider av kronisk søvnløshet på grunn av økende mobilbruk. Det skriver det norske nettstedet mozon.no

Mobilen verst for menn

I studien har Thomée tatt for seg mobil- og datavanene til mer enn 1100 medisin- og IT-studenter i alderen 18-25 år. Mens kvinner i stor grad lar seg påvirke av pc-bruk, påvirkes gutter i sterkere grad av mobiltelefonen.

- Menn som sendte tekstmeldinger og snakket mye i mobilen led av større søvnproblemer enn de som brukte den lite. Dessuten viste de tydelige tegn på depresjon, som nedstemthet, forklarer Thomée til den svenske avisen.


Thomée slår seg ikke til ro med resultatene og søker stadig nye svar på hvorfor mobil- og pc-bruk fører til søvnvansker og depresjoner. Hun skal nå følge studentene i en tiårsperiode for å kartlegge de langvarige følgene moderne teknologi har på fysisk og psykisk helse.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen