Mobildiskriminering blant sjefene

Mobildiskriminering blant sjefene

Annonsør­innhold
Les hele saken »
En ny undersøkelse i regi av mobiloperatøren Netcom viser at menn oftere får betalt mobilregningen av sjefen sin, enn kvinner. 1.900 nordmenn deltok i undersøkelsen, og resultatene viste at annenhver mannlig arbeidstaker hadde fri mobilbruk via jobben, mens bare hver femte kvinnelige arbeidstaker får det samme.
 
Til tross for at relativt få personer deltok i befolkningsundersøkelsen, gir den indikasjoner på at likestilling i Norge kanskje ikke har kommet like langt som folk flest tror.
 
Avhenger av yrkesvalg?
At yrkesaktive menn oftere slipper å betale mobilregningen sin selv enn kvinner, kan ha en sammenheng med yrkesvalg. I en rekke mannsdominerte yrker, for eksempel innen bygg- og anlegg, er det vanligere at jobben betaler mobilregningen, enn i kvinnedominerte yrker, for eksempel innen helse og utdanning.
 
- Stadig flere får dekket hele eller deler av mobilregningen av arbeidsgiver. Men kjønnsforskjellene er fortsatt store. Det har nok en sammenheng med yrkesvalg, men kanskje bør vi også sette spørsmålstegn ved om likestillingen har kommet så langt som den burde i 2008, sier Netcoms kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i en pressemelding.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom.
 
Ubevisst diskriminering
Bjørg Undstad, Leder for samfunnsavdelingen i Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), hevder at deres oppgave er å belyse feilfordeling av makt og innflytelse, men også ressurser som lønn og frynsegoder, blant menn og kvinner i arbeidslivet. Hun påpeker likevel at diskriminering sjelden er bevisst.
 
- Hvis man vurderer hvem i organisasjonen som har frynsegoder, som for eksempel det å få betalt mobiltelefonregningene, avdekkes det ofte at ressurser som er ment likt for alle ansatte, eller alle på et visst nivå, likevel i praksis kan gi skjevfordeling til enkelte grupper medarbeidere. Da er det selvfølgelig nødvendig å rette opp slike skjevheter, sier Undstad til Mobilen.no.
 
- Det er også viktig med åpenhet rundt lønnsforhold og hvem som har hvilke frynsegoder i virksomheten, legger hun til.

(Artikkelen fortsettes.)

Bjørg Undstad, Leder for samfunnsavdelingen i LDO. Foto: Bente Bjercke
 
- Kvinner kommer dårligere ut
At kvinner tilsynelatende ikke har de samme frynsegodene som menn i arbeidslivet, kommer ikke som en overraskelse på Undstad.
 
- Sånn sett kan man bare si at dette eksempelet føyer seg inn i det vi ser av en skjev fordeling av makt, innflytelse og goder - både i samfunnet som helhet og på de enkelte arbeidsplasser – og at kvinner oftere kommer dårligere ut enn menn, avslutter Undstad.
 
Slår opp via SMS
Andre funn i befolkningsundersøkelsen til Netcom viser at stadig flere flørter via mobilen. En tredjedel av de spurte hevder at det er lettere å flørte via tekstmeldinger, enn å gjøre det ansikt til ansikt.
 
Tretti prosent av de spurte under 20 år svarer at de smugleser kjærestens tekstmeldinger, mens én av fire i samme aldersgruppe hevder at de har slått opp med kjæresten via SMS.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen