Mobilbruk kan gi deg psykiske problemer

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Er du avhengig av mobilen din, synes det ikke på utsiden. Men skal vi tro en ny undersøkelse, kan du få opptil flere psykiske problemer av å bruke mobiltelefon for mye.

Francisca Lopez Torrecillas ved universitetet i Grenada i Spania har spurt flere mennesker i alderen 18 til 25 år om deres forhold til mobiltelefonen.

Av resultatene kom hun frem til at omtrent 40 prosent av unge voksne bruker mobiltelefonen mer enn fire timer hver eneste dag. Og mange av disse blir dypt opprørte om de ikke får svar på SMS eller anrop, skriver Monsters and Critics.

I følge Torrecillas kan mobilavhengighet vises i form av at du for eksempel sluntrer unna jobben eller skolen til fordel for mobilen din.

At du glir vekk fra venner og familie kan også være et faresignal, mener hun. Alarmen bør også ringe om du konstant tenker på mobilen din når du ikke har den med deg.

Lav selvtillit
I studien kan man lese at de fleste mobilavhengige "er mennesker med lav selvtillit, problemer med sosiale sammenhenger, og som samtidig føler en konstant trang til å være i kontakt med andre mennesker".

Når mobilavhengige blir uten mobiltelefon, kan reaksjonene være blant annet angst, irritasjon, søvnproblemer eller insomnia. Noen kan til og med få skjelvetokter og fordøyelsesproblemer, heter det i studien.

Mobilavhengighet er langt i fra noe nytt. I Sør-Korea er fire av ti sykelig avhengige av mobiltelefonen sin. Der opplever lærere at skoleelever skulker skolen slik at de kan vie sin fulle oppmerksomhet til mobiltelefonene sine.

Les mer i saken "Skulker for å taste".

(Kilder: Monsters and Critics)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen