Mobilbruk i bil tilsvarer fyllekjøring

Antallet alvorlige ulykker der ungdom er involvert har steget i Australia, og det er hovedårsaken til at myndighetene vil innføre en del strakstiltak. Ett av disse er å forby førere av L- og P-merkede biler å bruke mobiltelefon i bilen. L-merking brukes ved øvelseskjøring, mens P-merking brukes av sjåfører som har hatt førerkort i mindre enn to år.

Som promillekjøring
Flere undersøkelser viser at bruk av handsfree har liten eller ingen effekt på trafikksikkerheten. Både håndholdt og håndfri mobilbruk øker faren for at du skal havne i en dødsulykke med 4 til 5 ganger, hevder forskere ved Monash University Accident Research Centre (MUARC). Dette er den samme ulykkesøkningen som du får ved å kjøre med 0,8 promille alkohol i blodet.

Ferske sjåfører er mer utsatt for distraksjon under kjøringen, og det er derfor naturlig med et målrettet forbud, mener Michael Regan, seniorforsker ved MUARC.

Ikke portforbud
Tidligere har myndighetene forkastet forslag om restriksjoner på antall passasjerer i P-merkede biler. Det samme gjorde de med et forslag om å nekte ungdommen å kjøre bil om natten.

Norges beste mobilabonnement

Februar 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Telipol Fri 5GB


Jeg bruker mye data:

Komplett MaxiFlex 10GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen