Mobilboom i Statene

Mens Europa og deler av Asia har badet i mobile tjenester og det nyeste innen teknologi i snart to tiår, har våre naboer over Atlanteren hittil vist relativt liten interesse for mobiltelefonen. Før tusenårskiftet dominerte de eldre mobilnetts-teknologiene CDMA og TDMA det amerikanske markedet og større deler av det enorme kontinentet var helt foruten mobildekning.

TDMA, som bærer store likheter med vårt NMT-nett, er et analogt nett som fortsatt er i bruk på grunn av god dekning. CDMA er derimot en digital standard lik GSM, men har store forskjeller. Forskjellen fra disse og GSM-standarden er at de ikke tilbyr like mange tjenester og muligheter som sin europeiske motpart.

Mye har skjedd siden den gang og idag kan man se at spreke fargeskjermer og avanserte funksjoner har slått rot, og operatørene slåss om store potensielle kundemasser som i skrivende stund anskaffer seg mobiltelefon for første gang.

- Lavere priser, økt brukervennlighet og ikke minst, muligheten for å kunne være tilgjengelig uansett hvor du er gjør at mange idag erstatter hustelefonen med mobiltelefonen, sier Adolfo Arenas. Adolfo har jobbet med mobiltelefoner hos elektronikkjeden GoodGuys i California i tre år og kan lett peke på utviklingen. - For tre år siden hadde vi fem telefoner inne, sier han med et lite flir.

Han peker også på at folks etterspørsel har forandret seg. - For tre år siden spurte de fleste etter hva som hadde best dekning. Idag vil de fleste ha fargeskjerm eller kamera. Ingen ser ut til å bry seg spesielt om at telefonen er til for å ringe med.

GSM vokser raskest

Mens CDMA og TDMA har hatt monopol på det amerikanske markedet i flere år, er det nå GSM som har vind i seilene. TDMA, som er en analog standard svært lik vår NMT klarer såvidt å holde på brukerne, mens CDMA gradvis vokser, men dog mindre enn GSM. - Dette skyldes nok at CDMA har mange av funksjonene som GSM. Allikevel mangler CDMA det tjenesteomfanget GSM tilbyr, noe som gjør at de fleste nye mobilbrukere velger å skaffe seg en GSM-telefon, hevder Adolfo.

Allikevel forteller han at CDMA fortsatt er størst i USA. - For tre år siden var det kun ett selskap som hadde GSM-nett, og det dekket kun et lite areal i det sørlige California omkring Los Angeles og noen områder på østkysten. Nå dekker GSM nesten hele USA, og har nesten like god dekning som CDMA.

Til tross for at GSM opplever en boom, er GSM-spesifikke tjenester som MMS og GPRS enda lite brukt. Hos de to operatørene som tilbyr MMS, T-mobile og AT&T, er prisforskjellene dessuten store. Mens AT&T skal ha den nette sum av 40 cent per MMS, har T-mobile et tilbud hvor man betaler $15 i måneden og så sende så mange MMS man vil. - Java derimot har blitt svært populært, sier Adolfo.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen