Mobilbølge blant unge

Mobilbruken blant unge mennesker slutter ikke å øke. I følge en undersøkelse Telenor har foretatt blant 1500 norske husstander er nemlig hver sjette syvåring i besittelse av egen mobiltelefon. Dette er dobbelt så mange som i 2002.

Videre har over halvparten av barn mellom 10-11 år mobiltelefon. Det er imidlertid ikke før barna kommer i tenårene at mobilbruken tar skikkelig av. Hele 89 prosent av 12-13 åringene i Norge går nemlig nå med mobiltelefon i lommen, mens kun fire prosent av 15-åringene ikke har egen telefon.

I aldersgruppen 16-21 år vil det derimot ikke bli noen stigning i antall mobileiere med det første - i følge Telenors undersøkelse har nemlig 100 prosent av disse nå egen mobiltelefon.

Positive effekter
Førsteamanuensis Berit Skog ved NTNU, som har gjort flere studier av mobilbruk blant unge, sier til Vårt Land at den stadig økende mobilutviklingen har flere positive effekter.

Blant annet er det mye lettere for foreldre å holde kontrollen på hvor barna befinner seg, ettersom de er tilgjengelige på mobiltelefonen døgnet rundt. Dette gir utvilsomt en økt trygghetsfølelse.

Det er også god skrivetrening å kommunisere ved hjelp av tekstmeldinger, mener Skog. Elevene lærer seg blant annet å utrykke seg kort og konsist når de skriver meldinger, som har en begrenset lengde på 160 tegn per stk.

Også lærere har fått en enklere hverdag takket være mobiltelefonen. Nesten en tredjedel av lærerene sender nemlig tekstmeldinger til elevene når det blir endringer i timeplan og lekser.

Forhåndsregler
Berit Skog mener at det ikke er uforsvarlig av foreldre å gi barna sine mobiltelefon i ung alder, så lenge ikke bruken tar overhånd. Å hele tiden ha kontroll på hvor mye penger som brukes, og hva som lastes ned på mobiltelefonen til barna er to gode forhåndsregler.

Det kan virke som voksne personers holdningen til mobilbruk blant barn er i ferd med å endre seg - det er tross alt ikke lenge siden en stor gruppe lærere og foreldre gikk til storangrep mot tekstmeldinger, som de mente ødela språket til norske skolebarn.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen