Mobilblokkering stadig vanligere

Den Israelske oppfinnelsen er ganske enkelt en sender som forstyrrer mobilsambandet innenfor en begrenset omkrets. Senderne ble opprinnelig utviklet for å hindre avlytting og telefonutløst detonering av bomber, men det er som ringetonedrepere at teknologien virkelig har kommet til anvendelse.

Kirke og parlament
Kirker i Mexico og det indiske parlamentet er blant institusjonene som har gått til anskaffelse av slikt utstyr. De indiske politikerne respekterte ikke pålegget om å stenge av telefonen i nasjonalforsamlingen, og dermed var det gjort. Nå får de ikke snakket i mobilen så lenge møtene pågår.

I Italia har også universitetene installert mobilblokkere, etter at de oppdaget at mobiltelefoner ble benyttet for å jukse på eksamener.

Små sendere
Støysenderne er på størrelse med en pocketbok, og kan ganske enkelt plasseres i lokaler der mobilsambandet skal blokkeres. Siden rekkevidden er begrenset skal senderne ikke forstyrre sambandet i områdene utenfor de aktuelle bygningene.

Støysenderne selges for om lag 16.000 kroner og betjenes med en fjernkontroll. De har en effektiv rekkevidde på om lag 30 meter.

Forbud
Men ikke alle er like begeistret for støysenderne. Blant annet blokkerer de også for nødsamband, og kriminelle miljøer har for lengst funnet ut at slike støysendere kan brukes for å hindre politiet i deres arbeid. Slike støysendere er derfor forbudt i USA og i de aller fleste europeiske land.

I Japan kan støysendere brukes i kinosaler, teatersaler og på tog, med den som setter opp senderen må ha en lisens fra myndighetene. Kanadiske myndigheter vurderte en liknende ordning, men dette ble stoppet av det lokale teletilsynet.

Pendlere
En god del mobilblokkere er også solgt til buss- og togpendlere som benytter dem ulovlig for å slippe å høre medpassasjerer skravle i vei på telefonen mens de selv forsøker å få seg en blund.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen