Mobilen kan erstatte bankkortet om få år. (Bilde: Istockphoto/Vasily Pindyurin)

Mobilbetaling slår an

NFC

NFC står for Near Field Communication, og er en trådløs teknologi for overføring av data. Rekkevidden er omtrent ti centimeter.
Teknologien har flere bruksområder. I tillegg til å gjøre det mulig å betale med telefonen, kan den også gjøre mobilen til identifikasjon, elektronisk billett og elektronisk nøkkel til for eksempel hotellrom.
Nokia 6212 støtter mobilbetaling.
Nokia 6212 støtter mobilbetaling.

Betaling med mobiltelefonen har frem til nå vært noe du hovedsaklig har sett i Asia, som i flere år har brukt betalingsteknologien Felica. Alt tyder imidlertid på at forskjellige løsninger nå også er på vei til Norge og resten av Europa.

For knapt to uker siden ble det kjent at det japanske samferdselsdepartementet skal gå inn for å spre betalingsløsningene sine utover landegrensene, og det er bare ett av mange konsepter som kan være aktuelle her til lands.

Vellykket Nokia-prosjekt i London

I fjor gikk for eksempel Nokia sammen med operatøren O2 for å prøve ut mobilbetaling av kollektivtjenester i London.

I prosjektets prøveperiode, som hadde en varighet på seks måneder, ble 500 testpersoner utstyrt med NFC-telefonen Nokia 6131. Telefonene var utstyrt med virtuelle versjoner av kollektivkortet Oyster, som brukes for å betale for undergrunnsbanen i London.

Når prøvekaninene ankom undergrunnsbanen, gav telefonene beskjed til NFC-mottakerne i betalingsterminalene, som deretter åpnet bommen.

Dette er i praksis samme løsning som du allerede i dag finner i norske skitrekk og flere andre steder der mange folk skal gjennom et betalingspunkt. Forskjellen er at NFC-brikken sitter i mobiltelefonen din istedenfor i et dedikert kort.

Tilbakemeldingene fra testpersonene var svært positive. Syv av ti brukere mente at mobilversjonen var mer praktisk enn et vanlig Oyster-kort, mens hele ni av ti hevdet at NFC-muligheter ville påvirke valget av den neste mobiltelefonen de kjøpte. Etter slike tilbakemeldinger er det stor sannsynlighet for at Nokia både fortsetter med løsningen og introduserer den i andre land.

Varebetaling med mobilen

En liten andel testpersoner fikk også programvaren Barclaycard Visa payWave, som er en løsning for å betale for varer med mobiltelefonen. Testpersonene fikk muligheter til å betale for varer som kostet under ti pund, i en rekke butikker som var utstyrt med NFC-betalingsterminaler.

Også her til lands jobbes det med å gjøre mobiltelefonen om til betalingsmiddel. Telenor og DNB Nor stiftet i vår selskapet TSM Nordic AS, som i utgangspunktet skulle lansere en betalingsløsning før sommerferien. Prosjektet har blitt noe forsinket, men styreleder i TSM Nordic, Hanne Sjursen, kan fortelle at prøveperioden er rett rundt hjørnet.

– Testløsningen er snart klar, og skal i første omgang lanseres i kaffebaren i Telenor-bygget, sier Sjursen til Amobil.

Hun har stor tro på at prosjektet blir en suksess, ikke minst på grunn av resultatene fra utenlandske pilotprosjekter.

– Vi blir mer og mer optimistiske. Fremtidens betaling ligger i mobiltelefonen, sier Sjursen.

(Kilder: Nokia)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen