Mobilbank tar av i Afrika

Alternativ tekst mangler

Mobiltelefonen har allerede revolusjonert måten afrikanere kommuniserer med hverandre. Nå har mobilrevolusjonen også sørget for at folk flest kan ta i bruk banktjenester. Bruken av mobiltelefoner har eksplodert på kontinentet, og det forventes at antallet brukere vil passere 100 millioner i løpet av året. For bare tre år siden var tallet nede i 40 millioner.

Mobile banktjenester kan brukes av alle som har en mobiltelefon, og har blitt en stor suksess i Sør-Afrika. Tidligere har det ikke vært vanlig for fattige å ha bankkontoer. Både fordi bankene tar gebyrer for tjenestene sine og fordi folk som bor i utkantstrøk har vært nødt til å reise inn til byene for å få utført banktjenester, skriver AP. Nettbank har ikke vært et alternativ for folk flest i Afrika, siden kun et fåtall av afrikanerne har tilgang til internett.

En undersøkelse fra 2003 viste at bare halvparten av alle voksne Sør-Afrikanere hadde en bankkonto, mens en tredjedel av de uten hadde mobiltelefon. Den britiske organisasjonen FinMark, som undersøker hvordan fattige kan ta del i finansmarkedet, tror at minst halvparten av alle bankkontoer i Sør-Afrika vil administreres med mobiltelefon innen fem år.

- Før pleide jeg å ha pengene mine i en konvolutt under madrassen, sier Jeremiah Mpanza, en mobilbruker i Johannesburg til nyhetsbyrået AP. - Hos de fleste bankene er det mye papirarbeid, men nå trenger du bare en mobiltelefon, sier Mpanza.

Mobilbank ble lansert tidligere i år da Wizzit, en Sør-Afrikansk mobilbank sendte 1100 "wizzkids" inn i såkalte townships og grisgrendte strøk, for å selge mobilbankkontoer. MTN Banking, en av Afrikas største banker, fulgte raskt etter sammen med andre konkurrenter.

Når man har opprettet en konto hos en mobilbank kan penger overføres via SMS eller ved å ringe. Bankkontoen brukes til alt fra å fylle opp kontantkort, til å overføre lønninger til arbeidere. Bankene sier at løsningen er like sikker som en vanlig minibank eller nettbank, siden hver bruker har sin egen PIN-kode. MTN Banking bruker til og med stemmegjenkjenning for å være sikker på identiteten til sine brukere.

MTN Banking vurderer å lansere mobilbanken i andre afrikanske land til neste år, mens Wizzit sier at de har blitt kontaktet av potensielle partnere i Kenya, Botswana, Namibia, Zambia og Malawi.

(Kilde: Reuters.co.uk)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen