Mobilåret som gikk

Alternativ tekst mangler

Mobilåret 2006 er straks omme, og vi ser tilbake på et begivenhetsrikt år. Dette var året da en av de store mobilprodusentene la ned, samtidig som 3G for alvor begynte å bre om seg, for å nevne noe.

Her er noen av de viktigste sakene fra året som gikk.

A2DP kom for fullt
En av de første artiklene vi skrev om A2DP, eller trådløs stereo over blåtann, er ikke engang ett år gammel. Tredje januar førte vi i pennen en artikkel om Logitechs nye A2DP-hodesett HS200 og HS210, samtidig som vi dristet oss til å anta at det kanskje var mulig at A2DP ville bli et naturlig tilbehør i år.

Selv om det kanskje ikke er så fryktelig mange som bruker A2DP ennå, er teknologien langt fra uvanlig. Det har blitt en naturlig funksjon på musikktelefoner, og nye telefoner uten A2DP blir av mange sett på som teknologisk handicappet.

I året som gikk har vi dessuten testet en hel del A2DP-hodesett. Og vi har funnet ut at A2DP i praksis har et stykke å gå før det blir en fullverdig erstatning for en god gammeldags ledning.

Les stortest av A2DP-hodesett >
Les test av Motorolas DJ-hodesett >
Les test av Sony Ericsson HBH-DS970 >
Les test av Nokias A2DP-adapter til hjemmestereoen >

Alternativ tekst mangler

BenQ Mobile gikk konkurs
Det er litt over et år siden BenQ meldte at det nye merkenavnet på de nye telefonene ville bli BenQ-Siemens. 17. januar i år ble vi presentert for de tre svært lovende modellene S68, S88 og EF81. Og siden den gangen har det bare gått nedover.

Etter å ha kjempet mot det gedigne tapssluket eks-Siemens Mobile noen knappe måneder, ble det i oktober klart at BenQ la ned all sin mobilvirksomhet i Europa. Dette betød i praksis kroken på døra for tyske BenQ Mobile, og at en æra i europeisk mobilhistorie var over.

Dette førte også til at sjefen for BenQ Mobiles tidligere eier, Klaus Kleinfeld i Siemens, skjelte ut BenQ for deres opptreden. I tillegg førte problemene til at norske BenQ- og Siemens-kunder fikk problemer med å få ødelagte telefoner reparert på garanti. Dermed trådte mobilbransjen til og punget ut for reparasjonene.

Hvordan fremtiden til BenQ Mobile ser ut i Europa, er foreløpig uviss. Vi følger med i 2007.

Alternativ tekst mangler
Ice åpner norges tredje 3G-nett.

Norges tredje 3G-nett åpner
At svenske Nordisk Mobiltelefon skulle åpne norges tredje 3G-nett, var kjent lenge før 2006. Faktisk fikk de første kundene tilgang til nettet i desember 2005.

Kalenderen viste imidlertid 20. juni 2006 da Nordisk Mobiltelefon offisiellt åpnet nettet sitt for kommersiell trafikk. Samtidig ga de nettet navnet Ice.

Ice-nettet er imidlertid ikke som 3G-nett flest. Først og fremst fordi det er basert på den amerikanske CDMA-standarden, og dermed ikke fungerer med telefonene du bruker i Netcom og Telenors 3G-nett. Dernest sender nettet på en annen frekvens enn de nevnte 3G-nettene, nemlig 450 MHz fremfor 2100 MHz.

På toppen av dette finnes det foreløpig ikke mobiltelefoner til Ice-nettet. Dermed er det kun kunder som trenger internett på farten som får glede av mobilnettet, ved hjelp av datamodemer.

Nordisk Mobiltelefon avslørte i november at de kommer til å slippe mobiltelefoner fra koreanske Ubiquam. Det kan altså se ut til at det kommer noen spennende koreanere til Norge neste år.

Alternativ tekst mangler

Push-epost kommer
"Hele" verden hadde nytt godt av push-epost en god stund da dette endelig dukket opp i Norge i år. Push-epost er en tjeneste som leverer e-post direkte til mobiltelefonen din, uten at du selv aktivt må logge deg på eposttjeneren for å sjekke etter nye meldinger.

I tillegg dukket Blackberry-telefoner opp i Norge, i regi av operatøren Trigcom. Blackberry er produsert av den kanadiske mobilprodusenten RIM, og har blitt et "må ha" i den amerikanske forretningsverdenen og i kjendisverdenen. Også her er push-epost stikkordet.

I tillegg kom Mobyson og Telenor med sine push-løsninger til mobiltelefoner. 2007 vil etter all sannsynlighet ikke by på mindre e-postpress.

Den fjerde 3G-lisensen floppet
I august kunngjorde Samferdselsdepartementet at de ville auksjonere vekk en fjerde 3G-lisens. En av pådriverne bak utlysningen var Nadir Nalbant og mobilselskapet hans Hello.

31. oktober ble auksjonen avsluttet, men ingen hadde lagt inn bud på 3G-lisensen, til tross for at fire aktører, inkludert Hello på forhånd hadde meldt sin interesse.

Den tredje 3G-lisensen tilhører for øvrig operatøren Tre, som ikke satte i gang utbygging av sitt 3G-nett i år heller.

3G skyter fart i Norge
I oktober meldte Telenor og Netcom at vi har trykket 3G til våre bryst. Telenor fortalte at datatrafikken i mobilnettet hadde økt med 90 prosent fra januar, mens Netcom opplyste at taletrafikken økte kraftig i deres 3G-nett.

Noen av grunnene til den økende populariteten er trolig at 3G-telefoner har blitt både midre og billigere i år, og at det har kommet tjenester som for eksempel musikknedlasting på mobilen.

Alternativ tekst mangler
Samsung X820 er 6,9 mm tykk.

Tynt blir inn
Motorola startet i 2004 en av fjorårets store trender med sin Razr V3. 2006 har imidlertid stått i mobilanoreksiaens navn, og også her har Motorola hatt en finger med i spillet. Da de introduserte sin Slvr, ga de bransjen oppskriften på hvordan årets mobiltelefoner skulle se ut.

Det måtte imidlertid koreanere til for å perfeksjonere flisemobilen. Da våren nærmets seg slutten tråkket Samsung til med SGH-X820 - verdens tynneste mobiltelefon. Og den dag i dag er det ingen som har sluppet noe like tynt i Norge. Den er ikke mer enn 6,9 millimeter tykk.

X820 er for øvrig en del av Samsungs egne serie med "Ultra Edition"-telefoner, som alle har tykkelse, eller kanskje mangel på dette, som fokus.

På tampen av året slapp Nokia sin 6300, som er 13,1 millimeter tykk, mens Sony Ericsson ennå ikke har servert noe skikkelig tynt. LG har på sin side kommet med KG320S, som er 10 millimeter tykk.

Det er ingen grunn til å tro at mobiltelefonene skal bli veldig mye tykkere neste år.

Alternativ tekst mangler
Norges nye SMS-dronning.

Nye SMS-rekorder
Dersom du klarer å skrive følgende tekst på mindre enn 41 sekunder, er du trolig verdens raskeste taster:

"The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human."

Dersom du ikke klarer det, er du trolig en helt vanlig mobilbruker.

I år ble verdensrekorden i SMS-tasting slått to ganger. Først av amerikanske Ben Cook, deretter av Ang Chuang Yang fra Singapore, med tiden 41,52 sekunder.

Amobil kåret for øvrig den norske SMS-mesteren under HW-LAN i oktober i år. Hun brukte 68 sekunder på den samme meldingen.

Alternativ tekst mangler

Windows Mobile brer om seg
2006 var året Windows på dingser fylte ti år. Dette var også året HTC sa farvel til merkenavnene Qtek og i-Mate, og begynte å selge telefoner under sitt egen navn. Qtek ble lagt ned som merkenavn, mens i-Mate har begynt å kjøpe telefoner fra andre produsenter enn HTC.

Windows Mobile har i tillegg økt sin markedsandel.

For HTC sin del har navneskiftet ført til de har solgt flere telefoner. I følge tall fra analyseselskapet Canalys er HTC verdens nest største leverandør av smarttelefoner. På førsteplass finner vi Nokia. Og for å sette det hele i perspektiv:

Nokia hadde 75,2 prosent av EMEA-markedet (Europa, Midt-Østen og Afrika) i tredje kvartal, mens HTC hadde 4,1 prosent. Det holder uansett til en andreplass for HTC.

I følge Microsoft vil det bli solgt til sammen 12 millioner bærbare enheter med Windows innen året er omme. Det er dobbelt så mange som ble solgt i 2005.

For å sette det hele i perspektiv enda en gang, kan det være greit å få med seg at det i løpet av første halvår i 2006 ble solgt intet mindre enn 24 millioner Symbian OS-baserte mobiltelefoner, og at det i hele 2005 ble solgt 33,9 millioner Symbian-telefoner. Og de aller fleste av disse er det Nokia som står bak.

Likevel er det ingen tvil om at Windows Mobile spiser markedsandeler, og alt tyder på at Windows vil vokse det kommende året.

Alternativ tekst mangler

Mobil IP gjør sitt inntog
Selv om det kanskje ikke har blitt vanlig, så var 2006 året vi for alvor fikk mobil IP på mobiltelefonen. I år dukket de første telefonene med UMA og SIP opp på det norske markedet.

I februar slapp Nokia modellen 6136, som var den første telefonen fra finnene med UMA. En telefon med UMA bruker Wi-Fi til å koble seg opp mot internett, slik at du ikke trenger å ringe i mobilnettet. Dette skal gi deg lavere telefonregninger. I tillegg vil en telefon med UMA sømløst koble mellom mobilnettet og internett, slik at du kan bevege deg utendørs uten at samtalen blir brutt.

I tillegg kom Nokia og andre produsenter med telefoner som støtter SIP. Dette er en standard som sørger for at du kan bruke telefonen din som IP-telefon, uten å være avhengig av de gamle mobilnettene.

Her finner du mer informasjon om mobil IP-telefoni >

Vi gleder oss
Alt i alt kan vi si at det har vært nok et begivenhetsrikt mobilår. Vi gleder oss til å følge nyhetsbildet i 2007, og håper du er med oss inn i det nye året.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen