Mobilåret 2005

Det er kun noen dager siden siste kapittel av 2005 ble avsluttet. Det har vært et begivenshetsrikt år, ikke minst på mobilfronten. Men hva var egentlig de viktigste hendelsene i mobilbransjen dette året? Her er det vi husker best!

MP3 inn i telefonen
Utvalget av mobiltelefoner med MP3-spiller eksploderte i 2005. Dette var også det første året vi fikk se rene musikktelefoner, som ikke bare kunne spille musikk, men også var skreddersydde for jobben.

Flere produsenter ga seg i kast med sjangeren, men ingen traff så godt som Sony Ericsson, som med Walkman-telefonene W800i og W550i virkelig sørget for at salget av musikktelefoner skjøt til værs.

En produsent som derimot bommet grovt, var Motorola. Den nye Rokr E1 med iTunes-programvare fikk mer forhåndsomtale enn noen annen mobiltelefon i år, men da telefonen endelig ble vist frem for pressen var det et skuffende produkt med lite tiltalende design og mange begrensninger.

Minnekortene tar av
Noe av det som gjorde suksessen til MP3-telefonene mulig, var den stadig økende bruken av minnekort. Før var minnekort noe som var reservert for de dyreste toppmodellene, men i 2005 begynte de også å dukke opp i rimeligere telefoner. Med et minnekort kan man selv sette inn så mye minne i telefonen som man trenger, og er ikke begrenset til det fattige internminnet som de fleste telefoner har hatt i tidligere år.

Minnekortene ble også mye mindre i 2005. Nye standarder som MiniSD, RS-MMC og TransFlash gjorde det mulig for produsentene å bruke minnekort i selv de minste modellene sine. Samtidig økte kapasitetene, og mot slutten av året kunne mange telefoner utstyres med så mye som 2 GB minne per minnekort.

Kameratelefonen blir allemannseie
2005 var året da mobiltelefoner uten kamera ble en kuriositet. Selv de aller billigste modellene var utstyrt med kamera dette året. Det hele eskalerte så mye, at kamerafrie mobiltelefoner ble en "ny nisje" i markedet, ettersom bekymrede bedrifter begynte å frykte for forretningshemmelighetene sine. Allikevel kan vi telle på hendene hvor mange telefoner som ble sluppet uten kamera i 2005.

Kvaliteten på mobilkameraene tok også et kvantesprang fremover i 2005. Utviklingen viste seg spesielt tydelig i de stadig høyere oppløsningene. Ved begynnelsen av året hadde de beste kameratelefonene en oppløsning på rett over 1 megapiksel. I juni lanserte Sony Ericsson den første telefonen med 2 megapikslers kamera i Norge, K750i, og allerede i desember sprengte Xcute nok en barriere med 6 megapikslers telefonen XCute DV2.

Et populært fenomen i kjølvannet av kameratelefonen var mobloggen. Siden mobiltelefoner flest nå kom utstyrt med et godt kamera og rask kobling mot internett, ble det mulig for folk å bruke dem til å oppdatere bloggene sine på nettet. Slik kunne du knipse et bilde med telefonen, skrive en rask kommentar og laste det opp på den personlige hjemmesiden din. Kjendisene tok også fenomenet til brystet, og gjorde det mulig for fans å følge med i hverdagens små og store hendelser gjennom mobloggene sine.

3G opp av startgropen
Etter mye om og men, klarte endelig de norske operatørene å få åpnet 3G-nettene sine i 2005. Da hadde vi ventet i fire år på den nye generasjonen med mobilnett. Til å begynne med var utvalget av 3G-telefoner ganske traust - Telenor hadde ikke mer enn to modeller å vise frem på sin lansering, og kun én av disse støttet videotelefoni. I løpet av året begynte det heldigvis å dukke opp flere 3G-telefoner, og ved slutten av året kunne vi velge mellom 10 stk modeller fra fire forskjellige produsenter.

2005 var også året der mobil-TV kom for fullt. Det var allerede mulig å se sendinger over vanlig GPRS, men det var først med 3G at kvaliteten ble noe å snakke om. Alle de tre store, norske TV-kanalene - NRK, TV2 og TV Norge - rullet ut egne sendinger for mobil. Dermed ble det mulig å se alt fra nyhetssendinger til Hotel Cæsar mens du var var på farten.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen