Mobil Wimax er klar

Wimax har de siste årene blitt omtalt som fremtidens trådløse bredbåndsteknologi. I forrige uke kom vi et skritt nærmere fremtiden, da standardiseringsorganisasjonen IEEE godkjente de såkalte 802.16e-spesifikasjonene som standard for den mobile utgaven av Wimax. Du bør imidlertid ikke glede deg for tidlig.

Mobil Wimax er en bredbåndsteknologi som lar deg surfe på nett med mobiltelefonen, og har en hastighet på omtrent 20 Mbps.

Å surfe på nett med mobiltelefonen er langt i fra noe nytt. Allerede i dag kan du komme deg på nett både via WAP, GPRS, Wi-Fi og 3G. Mobil Wimax skal imidlertid være både raskere og mer brukervennlig og tilgjengelig enn sine konkurrenter.

Rekkevidde på flere mil?
Mens de fleste WiFi-soner i praksis har en rekkevidde på rundt 100 meter, spås Wimax å ha en teoretisk rekkevidde på opp til 50 kilometer. Det er imidlertid stor uenighet i bransjen om denne avstanden, og mange mener man heller bør regne med en teoretisk rekkevidde på rundt 20 kilometer.

Wimax finnes hovedsaklig i to varianter. Wimax for hus og andre bygninger, og mobil Wimax, som er ment for mobiltelefoner og andre håndholdte enheter.

I forhold til andre teknologier skal Wimax også briljere når det gjelder hastighet. I teorien skal Wimax kunne ha en topphastighet på 75 Mbps. Det er imidlertid slik at lengre avstander gir lavere hastighet. I følge Yahoo kan du regne med å få en reell hastighet på mellom 1 og 4 Mbps med mobil Wimax.

Mens de fleste WiFi-soner som settes opp er private og ofte beskyttet av egne passord, er Wimax nemlig en teknologi for operatører. Den er altså utviklet for at en enkelt operatør skal kunne bygge store, trådløse soner og administrere dem, samt fakturere kunder som bruker sonene.

Når du kobler deg opp mot en WiFi-sone, sendes dataene fra ett bestemt tilkoblingspunkt. Med Wimax har operatørene mulighet til å tilby mobil Wimax-tilgang over hele landsdeler. Wimax gjør det nemlig mulig å bevege seg mellom ulike soner uten at tilkoblingen brytes. Slik blir det enklere å blant annet se på TV via internett i sanntid og overføre store dokumenter til mobilen.

Operatørene har også muligheten til å få i stand roaming-avtaler med andre operatører, slik at du også har tilgang til mobil Wimax mens du er på reise.

- Vi regner med at mobil Wimax stort sett vil bli benyttet når man beveger seg rundt i store byer, sier visepresidenten i Wimax Forum, som står for testingen av utstyret til den nye standarden, Mo Shakouri, til Yahoo.

Langt frem i tid
Synes du dette høres flott ut? Det er imidlertid ingen grunn til å glede seg helt riktig enda. I følge bransjen kan det nemlig drøye noen år før mobil Wimax blir en realitet.

- For øyeblikket går omdømmet til Wimax langt over hodet på teknologien selv, sier Jim Smith i finansselskapet Mohr Davidow Ventures til C Net. - Til og med når Wimax blir allment tilgjengelig, tror jeg ikke det kommer til å være operatørenes førstevalg. Det er mer naturlig å tenke på det som et andre eller tredjevalg. Men heller ikke der vil Wimax bli stort før om to til tre år, fortsetter han.

Den største konsekvensen av at mobil Wimax nå har fått en egen standard, er at teknologien går på tvers av utstyrsprodusentene. Det vil derfor bli lettere for operatørene å få tak i utstyret, i tillegg til at roaming blir enklere fordi teknologiene ikke kolliderer. Wimax Forum har foreløpig ikke godkjent noe utstyr. I følge Gartner kan vi forvente å se sertifisert utstyr mot slutten av 2006.

Når utstyret så er godkjent, er det opp til operatørene og mobilprodusentene. For å få mobil Wimax på plass må operatørene bygge ut nettene sine, på samme måte som med 3G. Gartner mener operatørene ikke vil ha mulighet til å begynne noen utbygging av mobil Wimax før 2007. Her i Norge er netteierne som kjent allerede i bakleksa når det gjelder bruk av nye mobilteknologier. Hvis trenden her til lands fortsetter slik som i dag, kan det altså ta lengre tid før vi ser noe til Wimax i Norge enn i andre land.

For at du skal kunne nyte mobil Wimax på din mobiltelefon, må telefonen ha støtte for denne teknologien, på samme måte som 3G-telefoner må ha støtte for 3G. Per i dag har ingen mobilprodusenter startet produksjon av telefoner med støtte for mobil Wimax.

Noe å satse på?
Men har Wimax en fremtid? I følge analysebyrået iSuppli bør vi ikke være altfor sikre på det. Selskapet tror nemlig at Wimax-teknologiene, både den mobile og vanlige, stort sett vil slå an i nisjemarkedene fremfor i massemarkedet. Grunnen til dette er den store konkurransen. I alle markeder hvor Wimax er spådd en lysende fremtid, finnes det andre og mer veletablerte konkurrenter, mener iSuppli.

Byrået mener også at det vil bli ekstremt vanskelig for Wimax å slå an i den industrielle del av verden, fordi teknologien ikke er annerledes nok til å friste kunder som allerede har bredbånd. Det spås at bare 5 prosent av alle bredbåndsabonnenter vil ha tatt i bruk Wimax innen 2010.

- Wi-Fi kommer til å fortsette å være den mest brukte mobile bredbåndsteknologien over korte avstander, og vil effektivt fryse ut Wimax, mener iSuppli i følge nettstedet Cellular News.

Byrået er ikke alene om å spå Wimax en tøff fremtid vei mot suksess:

- Wimax kommer ikke til å komme over natten, og det kommer til å bli veldig vanskelig for teknologien å få fotfeste i markedet, sier Michael Cai i analysebyrået Park Associates til C Net.

Isuppli innrømmer imidlertid at det er den mobile utgaven av Wimax som har størst sjanse for å overleve i markedet.

Konkurransen mellom de ulike teknologiene er allerede hard, og kommer neppe til å være mindre når vi skriver 2010. Som alle andre teknologier, er Wimax nødt til å tilby noe unikt som skiller det ut fra mengden for å vinne forbrukernes interesse. Det gjenstår å se om Wimax kan leve opp til sitt rykte som fremtidens mobile bredbånd, eller om teknologien vil forsvinne i dragsuget til Wi-Fi eller andre kommende teknologier.

(Kilde: PC World, Mobil, Cellular News, C Net, IT-avisen, Yahoo)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen