Mobil smittefare

Er du redd for bakterier? Da bør du holde deg unna mobiltelefonene til lege- og sykepleiervennene dine. Skal vi tro en undersøkelse gjennomført ved Craigavon Area Hospital Group Trust i Nord-Irland, er nemlig mobiltelefoner som tilhører sykehuspersonale stappfulle av bakterier. Undersøkelsene viser at det også er forekomster av dødlige antibiotikaresistente sykehusbakterier på telefonene.

Undersøkelsen, som er publisert i Journal of Hospital Infection, skulle finne ut om mobiltelefoner som blir brukt på sykehus kan være bærere multiresistente bakterier. Oppdagelsen av disse bakteriene som ikke lar seg behandle med vanlig atibiotika, på mobiltelefoner vekker bekymring. Slike bakterier har forårsaket 116 dødsfall i Nord-Irland mellom 1997 og 2003.

148 sykehusansatte var med i undersøkelsen. 145 av disse eier en mobiltelefon, og 105 av disse hadde mobiltelefonene sine med seg på jobb da undersøkelsen ble gjennomført. Totalt var 96 prosent av mobiltelefonene som ble undersøkt infisert med bakterier som forårsaker smitte. 14,3 prosent av disse inneholdt multiresistente sykehusbakterier. Det ble ikke avdekket noen forskjell mellom forskjellige telefontyper. Kamskjelltelefoner var like infiserte som telefoner med klassisk utforming.

Selv om det i seg selv er bekymringsverdig at telefonene har et så høyt bakterieinnhold, er sjansen for at smitte blir overført fra telefonen og til pasienter lav. Dette er fordi sykehusansatte vanligvis ikke lar pasientene bruke mobiltelefonene deres. Rapporten foreslår at det utvikles desinfiseringsmetoder spesielt for mobiltelefoner som brukes i sykehusmiljøer.

- Dette er kjent for oss, og vi har klare og strenge rutiner for desinfisering av vakttelefoner og pasienttelefoner på Ullevål Sykehus, sier smittevernlege Bjør Marit Andersen til Aftenposten.

Sykehuset desinfiserer telefoner daglig. - I mange avdelinger hos oss er det jo av tekniske årsaker, fordi telefonene kan forstyrre det livsviktige sykehusutstyret, ikke lov å bruke mobiltelefoner, sier Andersen til avisen.

Andersen har i følge Aftenposten ikke lest den nord-irske undersøkelsen, men er ikke ukjent med fenomenet. - Derfor har vi også strenge regler og rutiner rundt bruk av mobiltelefoner, sier hun.

(Kilder: Cellular-news.com, Aftenposten.no)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen