Mobil og data på klagetoppen

Forbrukerrådet har nylig lansert Forbrukerstatistikken 2009 som viser hvilke varer og tjenester nordmenn klager på. Mobiltelefoner og datamaskiner ligger høyt oppe på statistikken.

Mange gidder ikke klage
Helt i tet ligger klager på bil og leie av hus og eiendom, men like under kommer klager på datamaskiner og mobiltelefoner. I alt har 2380 henvendelser om datamaskiner og 1175 henvendelser om mobiltelefoner. Samtidig fins det svært mange som ikke klager når produktene de har kjøpt ikke innfrir forventningene.

- Henvendelsene om problemer knyttet til forbrukerelektronikk er trolig bare toppen av isfjellet. Våre undersøkelser avdekket at 4 av 10 lar være å reklamere på feil ved mobiltelefonen, som de mener selger er ansvarlig for. Og vi har ingen grunn til å tro at situasjonen er veldig annerledes for andre elektroniske produkter, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet i en pressemelding.


Sjansene er derimot store for at reklamasjon på et produkt går gjennom. Syv av ti som har reklamert produkter kan opplyse at de har fått medhold i sin klage til selger.

Laget egen klageguide
De som tar kontakt med Forbrukerrådet direkte er på sin side ute etter mer informasjon om hva slags rettigheter de har ved en eventuell klage. Det er også uenighet med selger som medfører at mange ringer eller kontakter Forbrukerrådet per e-post.

- De fleste som tar kontakt om denne type produkter har spørsmål om mangler og reklamasjonsrettigheter. Forbrukerne er ofte uenige med selger om årsak til feil og hvem som skal bære ansvaret. Mange lurer også på hvilke rettigheter de faktisk har, sier Flesland.


På bakgrunn av dette har Forbrukerrådet opprettet en egen guide for hvordan en kan klage. Rådet har også lagt ut ti gode kjøpevettregler som nok kan komme godt med når du handler.

Ikke overraskende ligger Oslo på klagetoppen med 6244 henvendelser til Forbrukerrådet. 318 av disse gjaldt datamaskiner og 258 mobiltelefoner. På andre plass kommer Hordaland fylke med 3692 henvendelser og like bak Akershus med 3662 henvendelser.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen