Mobil mot aids og fugleinfluensa

Mobiloperatørenes egen bransjeorganisasjon, GSMA, vil sammen med selskapet Voxiva utvikle et mobiltelefonprogram som kan brukes av helsevesn og myndigheter for å kartlegge og kontrollere spredningen av HIV/aids, fugleinfluensa og andre smittsomme sykdommer.

Helsearbeidere i felt vil ved hjelp av programvaren på mobilen kunne rapportere inn kritiske data til sentrale helsemyndigheter i sanntid. Opplysningene kan dreie seg om utbrudd av sykdom, behov for medisiner, behandlingsstatus og andre nøkkelopplysninger som sendes til Voxivas informasjonssystem HMIS (Health Management Information System). 

2-veis
Systemet virker begge veier, slik at feltarbeidere raskt kan få tilbakemelding på prøver, retningslinjer for videre behandling og nødvendige karantenebestemmelser.

GSMA og Voxiva har igangsatt pilotprosjekt i østlige deler av Rwanda, som har et høyt antall HIV-infiserte, og i Indonesia, der fugleinfluensaen utgjør en betydelig trussel. Mobildekningen i den tredje verden vokser raskt, og gjør det mulig å samle inn helsedata som er helt oppdatert.

De internasjonale helseorganisasjonenes evne til å kontrollere pandemier avhenger av eksakt og oppdatert informasjon som kan gi et nøyaktig bilde av det som foregår på bakken. Når smitten sprer seg raskt må informasjonen være helt oppdatert. Den beste måten å samle slike data på er via mobilnettet.

Programmet helsearbeiderne bruker er skrevet i Java og kan brukes på de aller fleste mobiltelefoner. Data overføres via GPRS eller SMS, opplyser GSMA.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen