Mobil med 5 GHz under panseret

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En ny generasjon med programmer er i ferd med å komme til mobiltelefonen. De kalles "tynne klienter", og åpner for mobiltelefoner med den samme regnekraften som superdatamaskiner.

Alternativ tekst mangler

Et godt eksempel på en slik tynn klient er den norske nettleseren Opera Mini.

Med Opera Mini kan du bruke en helt vanlig mobil til å surfe på store nettsider som VG og Dagbladet. Dette har hittil ikke vært mulig på annet enn de aller beste smarttelefonene.

Så hva er hemmeligheten? Jo, før Opera Mini begynner å laste inn VG på mobilskjermen din, er allerede halve jobben gjort. En egen tjener hos Opera har nemlig tygd siden ferdig for deg.

All unødig reklame er fjernet, bilder er krympet og teksten komprimert. Siden sendes det ferdige resultatet til mobiltelefonen din over nettet.

Det er en enkel sak for en datamaskin å gjøre denne behandlingen. For en mobil er det derimot veldig krevende. Først må siden lastes ned, noe som kan bety flere megabyte med overføring. Deretter må prosessoren kjøres på høygir for å behandle siden, noe som trekker mye batteri og utvikler varme. I tillegg legges det beslag på store mengder minne.

Med et program som Opera Mini kan mobilen din både være liten og lett, samtidig som du har all den regnekraften du trenger for å surfe på nettet.

Google er på hugget
Det er ikke bare Opera som ser potensialet til tynne klienter. Google har nettopp lansert sitt nye Gmail-program for mobilen, som jobber etter det samme prinsippet.

Du kan for eksempel bruke Gmail til å lese vedlegg fra både Word, Excel og Acrobat. Serveren tar de tunge rådokumentene, skreller dem ned og konverterer dem til ren tekst. Siden sendes det ferdige resultatet til mobilen.

Sony Ericssons Track ID er nok et eksempel på en tynn klient. Hører du en sang du liker, kan du ta opp 5 sekunder med lyd, laste opp klippet og få svar på hvilken sang det er. Dette krever store mengder prosessorkraft, og hadde aldri vært mulig å gjøre direkte på mobilen.

Før har mobilnettene vært en for stor flaskehals til at tynne klienter har vært mulig. Det har gått for tregt å overføre data til og fra fra mobiltelefonen, og det har dessuten vært alt for dyrt.

Med EDGE og 3G har alt forandret seg. Nå kan du på få sekunder knytte mobilen din sammen med en superdatamaskin på andre siden av jordkloden. Det skjer i en grei hastighet på 200 - 400 Kbps, og det trenger ikke å koste deg særlig mye.

På den måten har vi alle en superdatamaskin i lomma.  

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen