Mobil levealder i retten

Mobil levealder i retten

Skal en mobiltelefon leve i to eller fem år? I dag starter rettssaken hvor Oslo tingrett skal avgjøre om en mobiltelefon kan forventes å vare i mer enn to år, eller om vi rett og slett må finne oss i å skifte ut telefonen annenhvert år.

Avgjørende
Selskapet Forbrukerforsikring stevnet i sommer mobilprodusenten Nokia for brudd på kjøpsloven. Bakgrunnen er en litt over to år gammel Nokia 6100 hvor enkelte taster hadde sluttet å fungere.

Nokia får støtte fra en samlet bransje, og det er Elektronikkbransjen som møter Forbrukerforsikring når saken nå er oppe i Oslo tingrett.

Ifølge NRK mener Forbrukerforsikring at dommen vil bli avgjørende for landets 3,4 millioner mobilbrukere.

Klagestorm på mobiler
Nokia nektet å reparere den drøyt to år gamle telefonen, og ville heller ikke refundere kjøpesummen. For å få en rettskraftig dom i et uklart juridisk område tok Forbrukerforsikring saken på vegne av kunden.

Bransjen på sin side står på sitt, og mener mobiltelefoner ikke kan forventes å ha en levetid utover 2 år. Ifølge NRK har Forbrukerrådet fått inn 2500 henvendelser vedrørende mobiltelefoner i løpet av første halvår i år.

- Tusenvis av mobilbrukere har kjøpt mobiltelefoner av dårlig kvalitet som blir ødelagt etter kort tid. Vår holdning er at en mobiltelefon bør vare i mer enn to år. Ansvarlige kunder som er imot en bruk-og-kast-holdning, bør kunne forvente at mobilen skal vare i flere år, sier advokat Silje Nesteng i Forbrukerforsikring.

Prinsippsak
Elektronikkbransjen derimot mener mobiltelefoner er bruksgjenstander og ikke kan forventes å vare i 5 år.

Saken er av prinsipiell art, og vil trolig bli avgjørende både for mobiltelefoner og en rekke andre elektriske og bærbare produkter som MP3-spillere og digitalkameraer.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen