Mobil fildeling blir stort i 2008

Mobil fildeling blir stort i 2008

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Bittorrent er en fildelingsmetode som deler filer inn i små fragmenter, slik at du enkelt kan laste ned store filer fra mange forskjellige kilder samtidig. Informasjonsfilen som behøves for å binde filbitene sammen, kalles "torrent". Det er som regel også svært enkelt å finne filene du er ute etter, ettersom disse informasjonsfilene legges ut på diverse nettsteder.

Denne fildelingsmåten er en suksess blant PC-brukere, og mye tyder nå på at det kan bli ganske vanlig på mobiler til neste år. Begge de to store avanserte mobilplattformene, Symbian Series 60 og Windows Mobile, har allerede støtte for Bittorrent i løpet av kort tid, mens det kan være kort tid før dette dukker opp på andre plattformer.

Les mer:
- Alt-i-ett-tjeneste for mobilen
- Fjernstyring av filnedlastning
- Folkets mobile nettleser

På alle plattformer
Dersom du har en mobil med Windows Mobile-operativsystem kan du laste ned et torrentprogram her. Dersom du har en avansert Nokia-mobil, eller en annen mobil med operativsystemet Symbian Series 60 (versjon 2 eller 3), kan du laste ned fildelingsprogram her.

Googles mye omtalte mobiloperativsystem Android, skal visstnok støtte en form for torrent-fildeling. Det er også mange som er klare for å utvikle programmer for Apple Iphone, når selskapet lanserer sitt utviklingsverktøy i februar. Da vil det overraske oss stort om ikke denne også får Bittorrent-støtte. Apple vil nok ikke utvikle et program som kan skade musikkbutikken iTunes ved å la brukerne laste ned musikk gratis.

Blant de mange torrentsidene på nettet har blant annet Torrentreactor en rekke mobilfiler. Da er det ikke bare snakk om lyd og bilde, men også spill. Denne fildelingen kan dessverre gjøre deg mer sårbar for virus, og det kan i så måte være en idé å installere et antivirusprogram først. Her har vi lastet opp noen programmer du kan bruke.

Pass på

Husk også at datatrafikk over mobilnettet er dyrt. Fildeling kan bli uaktuelt dersom man må betale 400 kroner for 20 megabyte. Derfor er det bra at stadig flere mobiler i dag utstyres med WLAN, noe som åpner for et større omfang av fildeling mellom mobiltelefoner.

Dersom du ikke har en mobil med wlan, kan du laste ned et program som lar deg fjernstyre PC-en din hjemme og laste ned filene derfra i stedet. Her er et av programmene du kan bruke.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen