Mobil av potet og mais

Tidligere denne uken skrev vi at alle mobiltelefonene som kastes rett i søpla utgjør en fare for miljøet. En mobiltelefon inneholder stoffer som bly og kvikksølv, som ikke brytes ned i naturen.

Mobilprodusenten Nec forsøker nå å ta sin del av ansvaret for at mobiltelefoner ikke forsøpler naturen. Derfor har de laget en ekstra miljøvennlig mobiltelefon, som kom i salg via japanske NTT DoCoMo i oktober.

FOMA N701i ECO, som telefonen heter, har et deksel som består av 70 prosent såkalt Kenaf-fiber. Dette er et nedbrytbart materiale som det amerikanske departementet for jordbruk har forsket på i over 50 år. I Kenaf-materialet finner vi blant annet stivelse og sukker fra mais og poteter.

Når telefonen kastes, vil dekselet til slutt gå i oppløsning og omgjøres til vann og karbondioksid, som deretter tas opp av naturen.

Så spørs det hvor miljøvennlig en telefon som FOMA N701i ECO egentlig er. Med tanke på at det kun er dekselet som er laget av miljøvennlige stoffer, er det fortsatt like stor fare for at mobilens innmat ender opp i naturen som før. For å virkelig gjøre nytte av biodekselet, må du i så fall ta dette av og levere resten av mobiltelefonen til spesialavfall.

Det er også usikkert hvordan det miljøvennlige dekselet er å bruke i praksis. Dekselet er neppe særlig velsmakende. Om dekselet blir klissete av klamme hender eller om det reagerer på strålingen fra telefonen er også uvisst. Hørte vi noen si popkorn?

Hvis du vil se flere bilder av miljømobilen, kan du ta en titt Slashphones bildeserie.

(Kilder: Engadget, Mobil, DoCoMo, Gizmodo, Slashphone)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen