Vanlige digitale TV-signaler kan konkurrere ut mobil-TV, mener analytikere i ny rapport. (Foto: René Mansi)

Mobil-TV møter nye problemer

Etter at mobil-TV ble spådd en lysende fremtid da tjenesten var i emning for fire år siden, opplever de ulike TV-standardene stadig brattere motbakker ute blant operatører og produsenter. Nå mener analytikerne i Juniper Research at utbredelsen av telefoner som kan ta imot ordinære TV-signaler vil skvise inntektsmulighetene som mobil-TV åpner for.

Vil tjene mindre enn anslått

I rapporten "Mobile TV: Opportunities for Streamed & Broadcast Services, 2008-2013" konkluderer Juniper at inntektspotensialet er på vel 16,6 mrd kroner i 2013, som er et høyt tall, men langt lavere enn hva man tidligere har anslått.

Videre mener rapporten at man samme år vil ha 330 millioner mobilbrukere verden over med mobiltelefoner med TV-støtte, der færre enn 14 prosent av disse vil bruke betalingspliktig mobil-TV.

– Utviklingen av TV-mottakere for ordinære TV-signaler med lavt strømforbruk, og tilgjengeligheten av disse, vil tvinge frem spørsmål rundt lønnsomheten av dedikerte nettverk for mobil-TV i mange markeder, sier Dr. Windsor Holden, en av analytikerne bak rapporten til nettstedet Vnunet.com.

For de fleste land med digitale TV-nett koster det i dag penger å ha tilgang til nettet. Dette kan være et bidrag til at folk ikke ønsker å betale for mobil-TV i tillegg, ihvertfall ikke om det er mulig å koble mobilen til det øvrige TV-nettet på samme lisens som TV-apparatet i stuen eller til en redusert månedspris.

Norge godt eksempel

Et eksempel på et slikt marked er Norge, der NRK lenge har motarbeidet utbygging av den Nokia-utviklede TV-standarden DVB-H fordi denne vil bli for dyr for Norge. I sommer varslet NRK, TV2 og den svenske mediegruppen MTG at de går sammen om å bygge ut den konkurrerende standarden DMB, som kan samorganiseres med det digitale radionettet DAB.

Nokia har lenge vært pådriver for at europeiske land skal bygge ut standarden DVB-H, og fikk i mars i år EU sitt tilsagn til at dette skal være den europeiske mobil-TV-standarden. Men høye utbyggingskostnader og usikkerhet om folk faktisk er villig til å betale prisen av hva systemet koster har fått flere operatører og medietilbydere til å gå forsiktig frem.

Et eksempel på dette er Tyskland, der konsesjoner på DVB-H er blitt delt ut uten at disse har blitt brukt. I stedet satser operatørene stadig mer på den digitale TV-standarden DVB-T, som fungerer like godt på mobilen som på TV-en i stuen.

Hodepine for Nokia

Dette er blitt en stor hodepine for Nokia, som har brukt store ressurser på å gjøre deres DVB-H til standard i EU og andre land, gjennom aktivt lobbyarbeid og at Nokia kun bruker DVB-H i sine telefoner. Selskapet uttalte tidligere i år stor frustrasjon for at operatørene i stedet for å bygge ut DVB-H, heller valgte å tilby TV som data over mobilnettet. Dette sikrer inntekter til operatørene, samtidig som det sparer dem for enorme utbyggingskostnader.

Og som om ikke Nokia hadde problemer nok, så gir Windsor Holden i Juniper DVB-H dystre utsikter.

– Det vil alltid være et marked for en form for premiumtjeneste av mobil-TV. Men siden mobil-TV i svært mange markeder nok vil bruke ordinært TV-nett, vil dette markedet bli dekket av TV-overføring i sanntid over mobilnettet.

Og skylden? Holden mener mobilprodusentene og utviklerne har seg selv å takke ved å "lage en komplisert virkelighet av ulike standarder, og da spesielt i EU".

(Kilde: Vnunet.com, Wikipedia)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen