Mobil-TV kan kvele 3G-nettene

For kort tid tilbake startet operatøren O2 med mobile TV-sendinger i Storbritannia. Nå hevder imidlertid analysebyrået Analysis at dersom 40 prosent av de britiske forbrukerne benytter seg av mobil-TV –eller video i åtte minutter om dagen, er dette nok til å fylle opp 3G-nettene. Av den grunn hevder selskapet at mobiloperatørene vil komme til å måtte ty til kringkastningsteknologi for å ha nok kapasitet til å takle pågangen.

 

Analytikerne mener at MBMS (multimedia brodcast and multicast service) er den teknologien mobilindustrien høyst sannsynlig vil komme til å benytte. Dette dreier seg om en teknologi som er konstruert for å avlaste 3G-nettene, og som lar forbrukerne se TV-sendinger i sanntid på mobilen på samme måte som via 3G.

 

Kan bygge ut i Norge

Senior konsulent i Teleplan, Knut Baltzersen, sier seg enig i at kapasiteten på 3G-nettene, på sikt vil kunne bli et problem. Han uttaler til Computerworld at det er vanskelig å forutsi hvordan dette blir i Norge, men påpeker at dersom veldig mange benytter seg av mobil-TV, så kan det spise opp mye båndbredde.

 

Baltzersen sier man her til lands fortsatt har en del å gå på når det gjelder å bygge ut kapasiteten i nettene, og han viser også til såkalt multicasting som en alternativ metode for å sende mobil-TV.

 

- Problemet med multicasting er imidlertid at mange må dele en kanal. Jeg antar at dette kan selges som en egen tjeneste til abonnentene, sier han.

 

Baltzersen nevner også et annet alternativ, HSDPA. Dette dreier seg om en tilpasningsteknologi som utvider kapasiteten i 3G-nettene betydelig. Blant annet har operatøren 3 satset stort på dette i Danmark og Sverige.

 

Å oppgradere 3G-nettet til HSDPA vil for Telenor og Netcom kreve investeringer i milliardklassen, og foreløpig er det heller ingen mobiler på markedet som støtter HSDPA.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen