Mobil-TV-standarden er offisiell

Mobil-TV

DMB står for Digital Multimedia Broadcasting, og er en standard for digital kringkasting av lyd, bilde, film og tekst.

DMB er en videreutvikling av DAB, en teknologi som er godt etablert i Norge. DMB og DAB kringkastes over samme nett, og er krysskompatibelt. En DAB-radio vil kunne ta i mot lyd-delen av en DMB-sending, mens en mobiltelefon vil kunne ta i mot levende bilder fra samme sending.

DVB-H støtter et større spekter av frekvenser enn DMB, noe som kan gi flere kanaler

DVB-H støtter L-båndet som bruker frekvensene 1.452-1.492 GHz. Begge støtter de lavere frekvensbåndene VHF og UHF i tillegg.
Den europeiske mobil-TV-standarden er offisiell. (Foto: Annett Vauteck / Istockphoto)
Den europeiske mobil-TV-standarden er offisiell. (Foto: Annett Vauteck / Istockphoto)

Under utviklingen av mobile TV-teknologier har det store spørsmålet alltid vært: Hvilken teknologistandard skal man velge? Innenfor EU er det nå ikke lenger tvil, ifølge EU-kommisjonen. De har nemlig nå offisielt fastsatt standarden DVB-H som gjeldende.

- For at mobil-TV skal ta av i Europa, må det være en sikkerhet rundt hvilken teknologi som skal brukes, sier EU-kommisjonens Viviane Reding i en uttalelse, skriver Cnet News.

Fastsettelsen av en standard innebærer at alle EU-land bør oppfordre utbyggere til å bruke DVB-H fremfor andre standarder, som for eksempel hovedkonkurrenten DMB.

Uenighet i bransjen

Men selv om EU nå har blitt enige med seg selv, er ikke alle i bransjen like begeistret for avgjørelsen. Her i Norge har man alltid holdt en knapp på DMB, fordi det allerede eksisterer sendefrekvenser som kan brukes. Til sammenlikning kan det bli vanskelig å sikre seg frekvenser for DVB-H både i Norge og flere andre land.

Fordelen med DVB-H er at teknologien støtter et bredere spekter av frekvenser. Dette betyr at man kan sende ut langt flere TV-kanaler.

Mobilprodusentene er heller ikke enige om hvilken standard som er den beste. Nokia, som har utviklet DVB-H-standarden, har naturligvis begynt å lage mobiler som støtter denne. Samtidig har Samsung og LG laget telefoner for både DVB-H-standarden og DMB-standarden.

(Kilde: Cnet news)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen