Mobil-TV møter problemer

Annonsør­innhold
Les hele saken »

"– Kringkastingssignalet er svakt. Vennligst vent". Dette er beskjeden som møter mange koreanere når de skal se mobil-TV på telefonene sine. Siden bakkesendt T-DMB (Terrestrial Digital Media Broadcast) ble lansert for tre måneder siden, har mange opplevd problemer med å motta TV-sendinger, og at bildet ofte er skurrete, skriver The Korea Times.

T-DMB er den hjemmeutviklede koreanske standarden for å sende TV-signaler til mobiltelefoner og andre mottakere via det digitale radionettet DAB. Her hjemme har NRK signalisert at det sannsynligvis er denne standarden de vil gå for.

Signalskygger
Koreanske mobilbrukere klager nå over at TV-signalet ofte forsvinner når de er i såkalte skyggeområder. Et skyggeområde er et sted der radiosignaler ikke når frem på grunn av høye bygninger, fjell eller andre hindringer. Spesielt ille skal det være på de Koreanske T-banene. Nå til dags er det dermed vanlig å se mobilbrukere trekke ut en antenne av telefonen, slik som vi gjorde for over ti år siden, da vi søkte etter bedre mobildekning.

Da T-DMB-tjenesten ble åpnet i desember i fjor, lovet Sør-Koreas myndigheter at teknologien skulle sørge for at folk kunne se video med høy kvalitet hvor som helst, når som helst. Nå viser det seg at det fortsatt er mange steder som mangler TV-dekning.

– Om man skal kunne se T-DMB uten å oppleve brudd, må et stort antall sendere settes opp for å dekke skyggeområdene. Problemet er at ingen aktører vil gjøre dette, sier Kim Kyung-mo, analytiker i Mirae Asset til The Korea Times. Seks aktører med T-DMB-lisenser har sagt at de skal bruke mye penger på å sørge for at også skyggeområdene får TV-signaler.

Likevel har det ikke skjedd mye med TV-dekningen, spesielt på T-banen. De seks kringkasterne har foreløpig ingen planer om å sette opp utstyr som kan bedre situasjonen, og skylder på pengemangel. Heller ikke mobiloperatørene vil ta på seg den økonomiske byrden det er å bygge ut dekningen, siden de ikke kan få noen inntekt fra TV-sendingene. T-DMB er nemlig fullstendig gratis for Sør-Koreas innbyggere, noe som sannsynligvis også vil være situasjonen her hjemme.

Dyre telefoner
Situasjonen har skapt stor frustrasjon for mobilbrukere som har gått til innkjøp av T-DMB-telefoner. Slike mobiltelefoner kan koste opp til 7000 kroner (1 000 000 won), og over 100 000 forbrukere har sikret eg enheter som kan motta T-DMB-signaler, som mobiltelefoner, PDA-er og rene TV-mottakere til bilbruk.

Det fryktes også at situasjonen i T-DMBs hjemland kan føre til at interessen for teknologien kan dabbe av i utlandet. Sør-Koreas informasjonsminister Chin Dae-je, som har markedsført T-DMB mot potensielle land, har signalisert at den beste reklamen for teknologien er en velfungerende tjeneste i hjemlandet. I fjor sa han at det største problemet han hadde når han skulle markedsføre T-DMB i utlandet, var at koreanerne selv slet med å få tjenesten til å fungere skikkelig.

– Kommersiell lansering er kritisk med tanke på salg av T-DMB til utlandet. Etter at tjenesten har debutert, er vi enkelt i stand til å henvise andre land til å følge vårt eksempel, sa Chin Dae-je i fjor.

Møter konkurranse
For øyeblikket ser det dermed ut til at ministeren vil få problemer med å selge T-DMB. Dessuten er ikke denne teknologien den eneste som konkurrerer om utbredelse utenfor Korea. Nokia vil kun bruke DVB-H-teknologi i sine telefoner, og dropper dermed støtte for T-DMB i sine telefoner. I USA har Qualcomm, som står bak mobilnetteknologien CDMA, sagt at de skal satse alt på MediaFlo-standarden, som heller ikke er kompatibel med T-DMB.

– Det er sikkert at mobil kringkasting vil være mobiltelefonindustriens fremtid, siden dette kombinerer to av verdens primære forbrukerteknologier - TV og mobiltelefoni, sier en økonom i Seoul til The Korea Times. – Men det er ikke sikkert hvilken teknologi som vil bli mest utbredt. Om T-DMB skal ta førsteplassen, krever det at tjenesten først beviser sin levedyktighet og at tilbyderne mer aktivt bygger ut dekningen, sier han.

(Kilder: times.hankooki.com)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen