Mobil-singelen er her

Når kjøpte du sist en CD-singel? Om det er år og dag siden, eller du kanskje ikke engang kan huske når dette var, er du neppe alene. Nå om dagen er det nemlig nedlasting som gjelder, og folk flest henter musikken sin fra internett med PC-en hjemme.

Måten folk skaffer seg favorittmusikken sin kan imidlertid være i ferd med å endre seg igjen. Nå kommer nemlig den første singlen som kun kan lastes ned til mobiltelefonen.

Mobiltelefonen er i ferd med å avløse mp3-spilleren som musikkspiller, og mobilbransjen vil gjerne ha en del av nedlastingskaka selv. Derfor kommer flere og flere musikktelefoner med EDGE eller 3G, slik at du kan kjøpe og laste ned en eller flere låter uten å gå veien om en datamaskin.

Når bandet Planet Funk slipper sin nye singel neste måned, vil det kun være mulig å kjøpe den med mobiltelefonen. Dermed er gruppen trolig den første i verden som ikke selger singelen sin på CD eller som nedlasting i musikkbutikker som iTunes eller Napster.

Regelendring
Grunnen til at plateselskapet går nye, utradisjonelle veier, har med måten britiske singellister fungerer å gjøre. I dag telles nemlig bare antall nedlastinger om singelen også er i salg på CD i musikkbutikker. Fra og med april, ble disse reglene endret på, og CD-singler er ikke lenger nødvendig for en listeplassering.

I forrige uke ble sangen "Crazy" av Gnarls Barkley britisk pophistorie, som den første sangen som på bakgrunn av nedlastinger ble nummer én på hitlistene. Rundt en femtedel av alle nedlastingene ble gjort med en mobiltelefon.

Det er mobiloperatøren 3 som står bak planene om å lansere Planet Funk eksklusivt på mobiltelefoner. Låten "Stop me" blir tilgjengelig for operatørens 3,5 millioner kunder. I følge britiske UK Top 40, som tilsvarer VG-lista her hjemme, står mobiloperatøren for nærmere fire prosent av alle solgte singler i år.

Alex Neri i Planet Funk sier til nettavisen Telegraph.co.uk at å lansere en singel kun for mobiltelefoner er en fornuftig ting å gjøre. - Folks musikkvaner er i forandring, og millioner av mennesker går nå rundt med en platebutikk i lommen 24 timer i døgnet. Vi er opprømt over å være den første gruppen som slipper en singel på denne måten i Storbritannia, sier bandmedlemmet.

Sangen kan lastes ned til mobiltelefonen for rundt 12 kroner (£0,99).

(Kilder: Telegraph.co.uk, Guardian.co.uk)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen