Illustrasjonsbilde
Teknofil
Illustrasjonsbilde (Bilde: Shutterstock)

Mobbere får helsefordeler senere i livet

Lønner det seg å være slem?

En langtidsstudie fra USA, med professor William E. Copeland fra Duke University i spissen, ble denne uken publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). I studien har seks professorer fulgt over 1000 barn fra delstaten North Carolina i sju år for å undersøke langtidseffekten av mobbing.

I den publiserte studien kommer det frem at mobbere faktisk får helsefordeler senere i livet av å mobbe, skriver the The Verge.

Lavere nivå av farlig protein

Forskerne tok jevnlig blodprøver av alle barna, og intervjuet dem om mobbing fra de var 9 år gamle, og så igjen da de hadde bikket 20 år. Resultatene viste at de som ble ansett som mobbere hadde et langt lavere nivå av C-reaktivt protein (CRP) enn de andre.

Dette betyr at de har vanskeligere for å pådra seg betennelser som kan lede til metabolsk syndrom, altså hjerte- og karsykdommer og diabetes type II. 

– Forskningen viser at mobbingen har vist seg å være til beskyttelse for mobberne, konkluderer professor Copeland.

Kan skyldes stress

De har i studien utelukket faktorer som at mobbeofrene kanskje skulle vært mer utsatt for dette til å begynne med. Dessuten kom de frem til at barn som både mobbet og selv ble mobbet ikke fikk den samme helsefordelen. Derimot hadde de som ble mobbet på skolen et tydelig høyere CRP-nivå i blodet.

Noen klar årsak til at det er slik har de imidlertid ikke funnet. Andre studier tyder ifølge The Verge på at mobbing og barnemishandling spiller en rolle for hvordan vi håndterer stress som voksne.

Copeland støtter denne teorien. Han synes det virker som en sannsynlig reaksjon hvis det er slik at kroppens betennelsesbekjempende stresshormon kortisol stadig må til pers for å roe ned den som blir mobbet. Mangel på kortisol over tid kan trolig ha en negativ effekt på immunforsvaret, skal vi tro Copeland. 

– Det finnes andre måter

Mobbere opplever ikke denne typen stress. Istedet nyter de ofte høyere sosial status blant sine venner fordi de mobber.

– Dette betyr åpenbart ikke at vi vil oppfordre barn til å mobbe andre. Det finnes andre måter å oppnå sosial status på enn å ødelegge for andre folk, som sport, klubber og sosiale aktiviteter, sier Copeland til The Verge.

Forskerne bak rapporten understreker at hvorvidt CRP-nivåene er høye eller lave ikke nødvendigvis gir en indikasjon på om noen har dårlig eller god helse. Derimot kan dette angivelig være en pekepinn på hvordan helsen din blir fremover hvis du tar en slik måling i 20- eller 30-årene.

Dømt til å betale 150 000 kroner i erstatning:
Svensk mor må punge ut for datterens Instagram-mobbing »

(Kilder: The Verge, Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS))

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen