(Bilde: Peretz Partensky, Creative Commons 2.0)

MIT frikjenner seg selv etter Swartz' død

Mener de ikke kunne hindret nettgeniets selvmord.

Den kjente nettaktivisten Aron Swartz ble funnet død i sin egen leilighet i januar i år. Siden den gang har prestisjeuniversitetet MIT gransket seg selv for å finne ut om de kunne håndtert saken som ledet opp til at Swartz tok sitt eget liv, annerledes.

Da Swartz var student ved MIT, ble han tiltalt for å ha lastet ned en stor mengde forskningsdokumenter fra den akademiske tjenesten JSTOR, på ulovlig vis.

Påtalemyndighetene anklaget ham for å ha stjålet dokumentene fra abonnementstjenesten, med planer om å gjøre dem tilgjengelig for gratis nedlasting. Strafferammen for tiltalen var satt til 35 år i fengsel og en bot på over én million dollar.

Swartz leverte imidlertid filene tilbake, og de ble aldri tilgjengelig for offentligheten. JSTOR så på saken som avsluttet, og i rettsaken ville han erklært seg ikke skyldig. Familien hevder saken la stort psykisk press på Swartz i tiden før han ble funnet død.

– Vi var nøytrale

MIT sin rapport er nå klar, og universitetets ledelse hevder selv at de under den to år lange etterforskningen av saken, handlet korrekt og ikke kan klandres for selvmordet.

– Vi handlet på en nøytral måte, med minimal innblanding for ikke å skade Swartz' sak, heter det i rapporten.

MIT hadde mulighet til å støtte Swartz, men dette valgte de å ikke gjøre, til tross for at dette kunne lagt ned saken.

Taren Stinebrickner-Kauffman var Swartz' kjæreste, og er ikke nådig i sin kritikk av universitetet:

– MIT hevder de var nøytrale, men samtidig som de gav påtalemyndighetene full tilgang til vitner og bevis i saken, nektet de Aarons advokater den samme muligheten, skriver Stinebrickner-Kauffman i en uttalelse etter at MIT-rapporten ble lagt frem.

Kritikk fra egne rekker

På et punkt får universitetet dog kritikk fra sine egne. Rapportens konklusjon setter nemlig et stort spørsmålstegn ved MIT sin nøytrale holdning til saken.

I rapporten reflekteres det over at det er betenkelig når en skole som MIT, som er ledende og utforskende på tekniske fagområder, ikke støtter opp om studenter som tiltales etter en «dårlig og tvilsom lovgivning».

Swartz var blant annet med under utviklingen av RSS-teknologien og nettsamfunnet Reddit. Han ble 26 år gammel.

(Kilder: CNET, Ars Technica, MIT)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen