Test

Mission: Impossible III

De har et umulig oppdrag sier De? Vent litt, la meg lete litt i katalogen for krisetilfeller. Ahh. Her har vi det. IMF frøken, De hjelper Dem sikkert. Hva? Kjenner De ikke til IMF. Det er jo selveste Impossible Mission Force. Beintøffe gutter og vakre kvinner som tråkker til når verden sliter, atter en gang.

Menneskelig

Siden sist vi møtte Ethan Hunt, spilt av Tom Cruise (War of the Worlds, Collateral, The Last Samurai), har han trukket seg ut av aktiv tjeneste. Og det har ingenting med alderen å gjøre. Herr Hunt er nemlig travelt opptatt med å sikre seg en fru Hunt, sykepleieren Julia (Michelle Monaghan). Hvor godt startgrunnlag kjærligheten deres har lar seg dog diskutere. Julia aner nemlig ingenting om hennes fremtidige ektefelles omflakkende liv som agent i superklassen. Så vidt hun vet jobber Ethan i samferdselsdepartementet.

Se større versjon og flere bilder
"Brylkrem er flotte saker altså, sveisen sitter uansett." Foto: UIP

Ethan Hunt havner fort i et dilemma, hvor jobben og kvinnen han elsker ikke helt lar seg forene. En av IMFs agenter er nemlig kidnappet. Det er ikke til å skyve under en stol at sjansene for å redde henne med helsa i behold øker betraktelig om selveste Hunter`n leder et redningsteam. Å se en spesialagent som sliter med å ordne prioriteringene i livet gjør Ethan Hunt hakket mer menneskelig enn det han hittil har vært.

Kjente fjes i fresende action

Selvsagt går tingene aldri som planlagt. Nettet av løgner, dobbelagenter, korrupsjon og følelser av typen "våryr" snurper seg stadig sammen. Resultatet blir en klassisk actionfilm som holder et bemerkelsesverdig høyt tempo.

Når tempoet er høyt kan det være godt å ha gamle kjente på laget. Ving Rhames ("Entrapment", "Mission Impossible II") hjelper til som datakyndige Luther Stickell. Ethan og Luther blir mot sin vilje trukket inn i et relativt ugjennomsiktig univers av falske allianser, falske smil og himla mange eksplosjoner når de går etter Owen Davian, våpenselger i eliteserien. Han spilles forøvrig av Philip Seymour Hoffman ("Capote", "Along Came Polly", "Cold Mountain"). Laurence Fishbourne (Matrix-trilogien) har rollen som Ethans usympatiske sjef.

Tett og rått

Se større versjon og flere bilder
"Jeg vil fortelle dere om mitt forhold til måker, jeg hater måker." Foto: UIP

Regissør J.J. Abrams gir oss med M:I:III en actionfilm som følger alle reglene i boka. Det som hever den hakket over mange av sine artsfrender er filmens visuelle preg. Kameraføringen er slett ikke alltid glatt og fin. Den er hakkete og fokuseringen er ikke alltid helt perfekt, noe som bidrar til å øke hjertebankfaktoren med flere hakk. Tempoet blir ikke nødvendigvis raskere, du blir heller sugd tettere innpå det svette, småblodige trynet til Ethan Hunt dinglende i hva nå enn en agent av hans kaliber dingler etter.

Om en skal kritisere siste kapittel i Mission Impossible-sagaen, er det en viss ensformighet i alle actionsekvensene. Ethan Hunt både skyter, slår, sparker, biter, spytter, hopper, dreper og så videre. Men det er en ting han kan aller best. Løpe. Undertegnede har aldri sette en superagent løpe så mye. Og selv om Tom Cruise tydelig har fått en viss forkjærlighet for løpesekvenser, for eksempel sist i "War of the Worlds", kan det faktisk bli en smule kjedelig etter hvert. Og det blir de altså i denne filmen.

Konklusjon

"Mission: Impossible III" er først og fremst en beinhard actionfilm. Litt vel mye løping til tross, er filmen spennende og gripende. Ikke minst på grunn av gode skuespillerprestasjoner og velgjennomtenkt kamerabruk. This review will selfdestruct in five seconds.

M:i:III (Mission: Impossible III)   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen