Test

Mishandling av bærbare

Bærbar tortur
Magasinet TechWorld har i sin siste utgave gjennomført en noe utradisjonelle test.

De har utsatt 6 forskjellige bærbare PC er for det de selv karakteriserer som tortur.

De har latt maskinene utsettes for blant annet fritt fall, røsket ut kabler, fylt tastaturet med kaffe, testet ekstrem varme og kulde og brukt sandpapir for å teste både skjerm, kabinett og tastatur mot riper.

Teknofil gir deg her de tre maskinene som kom best ut av testen og en som ikke fikk fullt så bra karakter.

Vel godkjent
Acer Travelmate 6463
Pris ca. 14.500

Acer Travelmate fikk vel godkjent i testen og kom ut som den 3. beste. Det ble tydelige riper i skjerm under ripetesten, men tangentene kom best ut av trykktesten.

Testeren hadde her brukt en skrutrekker som ble presset mot tangentene for å simulere press over tid.


Acer sin maskin klarte seg også bra da kabler og usb innganger ble testet rykket ut. Inngangene holdt og maskinen var like fin. Tyverisikringen som er satt på maskinen ble også slitt og dratt i, men også her holdt Acer på trass av stor kraft.

Da CD/DVD-enheten ble testet gikk det likt på alle PC-er. En enkilosvekt sluppet fra 30 cm høyde ødela også av Acers CD/DVD-spiller. Maskinen tålte også sterk kulde i form av nedfrysning til -18 grader, men utsatt for sterk varme lades batteriet ut. Ta derfor med ekstra lader om du planlegger å legge igjen PC-en i bilen en sommerdag.

Utsatt for vann og kaffe klarte alle maskinene seg utmerket ifølge testen også Acer Travelmate. Under støt og slagtesten ble alle PC-er slått og hoppet på, som den ultimate slutt ble de så sluppet rett i bakken fra 2 meters høyde.

Denne siste testen gikk hardt utover Acer sin skjerm, men selve PC-en fungerte fortsatt. Så med en ekstern skjerm kan man fortsatt redde ut data fra maskinen.

Alt i alt en jevnt over robust maskin.

Karakter 66/100

Overraskende robust
Lenovo Thinkpad T60
Pris: ca 20.000

IBM sin maskin Lenovo Thinkpad var den store overraskelsen ifølge testen. Utseendemessig ser det ut som en skrøpelig maskin, men den viste seg å takle de fleste utfordringer bra.

 Spesielt overrasket den under slag og støttesten hvor den kun fikk en ytre skade ved fritt fall. USB porten fikk derimot gjennomgå når kabelen ble røsket ut. Deler av porten fulgte med ut og kontaktstiften ble bøyd, men kommunikasjonsmessig fungerte porten fortsatt.

Varme og kulde var ikke noe problem for maskinen og den er til og med utstyrt med et dreneringshull hvis du skulle søle veske over maskinen. Derimot var den dårligs når det gjaldt riper og slitasje. Den matte plastikken fikk synlige merker kun ved bruk av en fingernegl. 

Om du ønsker en robust maskin kan testene trygt anbefale maskinen.

Karakter 79/100

Klart best
Panasonic Toughbook CF-29

Pris: ca. 50.000

Panasonic sin Toughbook maskin kom ikke overraskende best ut i denne testen. Maskinen er da også bygd for ekstreme forhold.

Maskinen fikk full score under nesten all mishandling og var den klart suverene når det gjaldt slag og støt. Kanskje ikke annet å forvente når kabinettet består av full magnesiumlegering.

Maskinen var derimot like følsom ovenfor riper på skjerm og testerne syntes den var altfor lett å møkke til. Kanskje ikke helt bra hvis man ønsker å ta med maskinen på tur til Sahara ørkenen.

Helt klart overlegen maskin, men den stiller da også i en egen klasse når det gjelder overlevelsesfaktor.

Karakter 90/100

Lite standhaftig
LG F1
Pris: ca. 10.000

LG sin maskin er en av de billigste, men også den som er minst robust i følge testen. Skjermen fikk lett tydlige riper og USB sokkelene fikk kraftige synlige skader. Det var hele to tyverisikringer på maskinen, hvorav en var helt bortkastet.

Maskinen tålte kulde og varme, men like Acer maskinen er det også her smart å ha en kabel i bakhånd. Tastaturet tålte derimot lite, knappene ble fort slitt og det kom fort skitt inn mellom knappene.

Mest ytre skade fikk maskinen under utsettelse for slag og støt. Kabinettet fikk tydelige sprekker og skjermfestet løsnet. Allikevel startet maskinen opp, så med en ekstern skjerm kan du også her redde ut viktig data.

Muligens en billig og god PC, men ikke en du tar med på tur.

Karakter: 50/100

Vi i Teknofil anbefaler ingen av våre lesere å utføre lignende tester på sine egne PC-er.

Se videoer fra testene hos Tech World.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen