Misbruker Apple sin Apps-dominanse?

I begynnelsen av april ble utviklerlisensen - og dermed vilkårene - for å utvikle programvare for Apples mobile operativsystem endret. Avsnitt 3.3.1 har etter det vært mye omtalt og snakket om blant utviklere da det prompte forbydde plattformkonvertering/oversettelse av programmer, ala det å utvikle noe i Flash, for så å kompilere det til et Iphone-program.

3.3.1 — Applications may only use Documented APIs in the manner prescribed by Apple and must not use or call any private APIs. Applications must be originally written in Objective-C, C, C++, or JavaScript as executed by the iPhone OS WebKit engine, and only code written in C, C++, and Objective-C may compile and directly link against the Documented APIs (e.g., Applications that link to Documented APIs through an intermediary translation or compatibility layer or tool are prohibited).

Det mange har reagert på er at de mener at vilkårene binder utviklere til plattformen og at de dermed må velge mellom Apple eller konkurrentene. Amerikanske myndigheter undersøker om de skal granske saken for å se om Apples nye vilkår er lovstridige. New York Post og Wall Street Journal melder om at det amerikanske konkurransetilsynet FTC (Federal Trade Comission) og justisdepartementet er i sluttfasen av det innledende forarbeidet, New York Post poengterer dog at en gransking i seg selv ikke nødvendigvis vil føre til straffetiltak.

Apple forsvarer vilkårsendringen med at de ønsker at utviklerne skal produsere programvare av høy standard, og at tillatelse av krysskompilering/oversettelse vil føre til lavere kvalitet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen